Всеукраїнська профспілка юристів

Цього року рекордна кількість поданих на Бюджет участі проєктів пройшли на голосування IV етапу

Цього року рекордна кількість поданих на Бюджет участі проєктів пройшли на голосування IV етапу
258782 ПЕРЕГЛЯДІВ

94% від усіх поданих проєктів пройшли після комісії на голосування. І це найвищий показник. Про переваги та недоліки міської програми «Бюджет участі» йшлося під час прямого ефіру соціально-політичного ток-шоу «Лінія захисту» на телеканалі D1.

Програма «Бюджет участі» працює у Дніпрі з 2016-го року. За три роки вона зазнала багато змін, проте не перестає вдосконалюватися. Адже кожного разу з’являються «пробіли», як потрібно ліквідовувати. Так, наприклад, склад експертної комісії змінюється, проте їхня роль залишається вагомою.

«Існує експертна комісія, яка розглядає подані авторами проєкти та вирішує, чи направляти їх на голосування. По кожному проєкту профільні департаменти надають свої висновки – позитивні чи негативні, тобто, чи зможуть вони реалізуватися. Бо ж іноді департаменти не полюбляють братися за складні пропозиції, з якими доведеться попрацювати не по стандарту, - розповів ексголова експертної комісії “Бюджету участі” Олександр Купрієнко. - Завдяки тому, що половина комісії – це активна громадськість або самі автори проєктів, інша – чиновники, вдається зберегти об’єктивний погляд із професійної точки зору, з точки зору адекватності і т.ін. Більшість проєктів проходять без серйозних суперечок, але є суперечливі проєкти, за які доводиться поборотися».

Втім, те, що від комісії пішли на голосування 94% від усіх поданих проєктів, директорка Департаменту інноваційного розвитку ДМР Юлія Павлюк вважає результатом злагодженої роботи всіх учасників процесу.

 «Тут злагоджена робота всіх: виконавчих органів, які розглядають ці проєкти, бо це тісна комунікація з авторами, експертна комісія, яка не погоджуються інколи з виконавчими органами, - каже Павлюк. - У нас є такі проєкти, які тричі направлялися на доопрацювання, і таки й автора напоумили, й виконавчі органи, і проєкт пішов на голосування».

Найбільше голосів набирають гуманітарні проєкти – це ті, що пов’язані з технічною частиною освіти. Тут питання, дійсно, дискусійне. З одного боку, наприклад, школам легше мобілізувати навколо своїх проєктів людей, з іншого – такі проєкти як ремонт санвузла далекі від процесів демократії, переконана авторка Олена Зєєва.

«Таким чином, втрачається ідейність Бюджету участі. Бо намагаються втілити такі проєкти як встановлення вікон, ремонт дверей. Це не зовсім ті проєкти, які направлені на розвиток суспільства, дітей, на освіту в цілому. Це якісь господарчі справи, які мали б закриватися через фінансування того ж Департаменту гуманітарної політики», – переконана Олена Зєєва.

Проте є й болючі питання, які поки неможливо вирішити. Частина проєктів «застрягають» вже після перемоги, коли з’ясовуються деталі, що унеможливлюють реалізацію – наприклад, здорожчання кошторису або якісь важливі технічні моменти. Утім, це можна було б вирішити, якби не дві проблеми, переконаний депутат ДМР Олександр Купрієнко.

«Перша проблема пов’язана з тим, що звикли працювати по «накатаній», і коли трохи треба відступити в бік, воно, на жаль, не працює. Друга проблема, яка, на мій погляд, ще важливіша: найвище керівництво міста не хоче додавати кошти на ті проєкти, які не були реалізовані впродовж минулого року, - пояснює Купрієнко. - Гаразд, у нас не було реалізовано 10 проєктів, давайте ці кошти, що були закладені, перенесемо на наступний рік і тоді ж реалізуємо. Маємо купу проєктів не по «Бюджету участі», які розтягуються на два-три роки - і нічого страшного».

Наразі до кінця голосування за проєкти IV етапу Бюджету участі залишилося два дні, поспішайте зробити свій вибір за посиланням: https://adm.dniprorada.gov.ua

Довідка:

Бюджет участі – демократичний процес, який надає можливість кожному жителю брати участь у розподілі коштів місцевого бюджету через створення проєктів для покращення міста. Будь-який житель може подати проєкт, пов’язаний з покращенням життя в місті, взяти участь у конкурсі, перемогти в голосуванні і спостерігати за тим, як його проєкт реалізують в рамках бюджету 2020 року.

 

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео