Всеукраїнська профспілка юристів

КАРАНТИН – ЧАС ПОДУМАТИ, ДЕ БІЗНЕС ВТРАЧАВ

КАРАНТИН – ЧАС ПОДУМАТИ, ДЕ БІЗНЕС ВТРАЧАВ
37912 ПЕРЕГЛЯДІВ

Як правило, в бізнесі часто почуєш: треба «збільшити продажі», «наростити оборот», «виконати план по виручці» і т.д. Безумовно, такі заклики правильні.

Особливо зараз, коли багато бізнесів практично зупинилися через карантин та падіння купівельної спроможності споживачів. Експерти розділилися на 2 табори щодо розвитку подій після закінчення карантину. Одні кажуть, що споживачі після карантину кинуться задовольняти свій «відкладений попит» і будуть галопом витрачати гроші. А інші прогнозують 2-й сценарій – що споживачі стануть обережнішими в покупках та й грошей в них стане менше, бо не секрет, що чимало людей взагалі залишилися без зарплат або їхні заробітки «сильно впали».

Я із тих, хто прогнозує розвиток подій по 2-му сценарію. Так, швидше за все, купівельна спроможність населення вже не буде такою, як до карантину і на її відновлення потрібен буде час. Що робити бізнесу в такій ситуації?

Зі всіх сторін чути рекомендацію – слід максимально скоротити видатки, в тому числі на персонал. Це означає: зменшити оплату праці, анулювати систему мотивації чи порізати бонуси, а частину працівників позвільняти. Чи можливий інший варіант? Давайте подумаємо над таким:

1.    Залишити всіх працівників, хто вболіває за Ваш бізнес, сприймає себе як його частину та розуміє, що їхня зарплатня залежить також від їхньої роботи. Якщо у Вас всі такі – не звільняйте нікого, бо це Ваш незамінний ресурс.

2.   Ми вже навчилися працювати віддалено, то ж не треба забувати цей навик після карантину. Віддалена робота, неповний робочий тиждень чи неповний робочий день – це інструменти, які з одного боку дадуть Вам можливість зекономити на фонді оплати праці чи наймати спеціалістів зі всієї країни (не тільки тих, хто недалеко живе), а з іншого – стане додатковим плюсом для співробітників.

3.    В жодному випадку не зменшувати зарплати та не різати бонуси команді, яка залишилася у Вас після пункту №1 вище.

І повертаємося до нашого питання – час подумати, де Ваш бізнес втрачав до настання карантину? Через які дірки витікав недоотриманий прибуток та продажі? Ось Вам один з варіантів відповіді:

Ваші працівники мають бути щасливі, залучені в робочі процеси та усвідомлювати, що саме від їхньої роботи залежить успіх Компанії, в якій вони працюють. «До чого тут продажі чи виручка?» - скаже хтось із нас.

А ось до чого: статистичні дані показують, що «щасливість» та залученість співробітників сприяє підвищенню продажів на 21-22%. Поряд з цим на 41% менше прогулів, а також на 59% зменшується плинність персоналу.

Дослідження Loyalty360* доповнює цей висновок, а саме - показник утримання клієнтів на 18% вище у компаній, чиї співробітники «активно залучені» та «переживають за бізнес» як за свій.

Ваші продажі/ товарооборот/ виручка напряму залежать від зацікавленості Ваших працівників. Так, можна говорити про правильно вибудувану систему мотивації персоналу. Але, спробуйте уявити – що може мотивувати та зацікавити у збільшенні продажів нещасливого працівника? Або того, на кого Вам наплювати? А того, якому наплювати на Ваш бізнес?

Додатковий бонус в грошах? Можливо, однак він буде в рази дієвішим, якщо у працівника будуть «горіти очі», його вклад в роботу буде поміченим та визнаним, і він буде почуватися щасливим.

Таким чином, закриваючи дірки, через які витікали недоотримані продажі, як то, наприклад, байдужість («пофігізм») Вашого персоналу, Ви продаватимете та зароблятимете більше.  І не забувайте ділитися із Вашими працівниками!

Це – одна із складових рецепту як не втрачати прибутковість бізнесу. Слідкуйте за нами далі.

З повагою

Наталія Колодій

Виконавчий директор

Федерації розвитку франчайзингу

 

 

 

Теги: #Франшиза #Франчайзі #Франчайзинг #franchising #operation_manual #businesstips #growbetter #customerfirst #marketingtips #консалтинг #коучинг #бизнескоуч #аналитик #ритейл #менеджмент #тренинг #тренер #обучение #кейс #retail #ментор #купити_франшизу #договір_франчайзингу #франшиза #трейдмаркетинг

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео