Всеукраїнська профспілка юристів

Чи була «зрада» в Дніпровському геріатричному пансіонаті?

Чи була «зрада» в Дніпровському геріатричному пансіонаті?
17013 ПЕРЕГЛЯДІВ

«Як кадри з кінофільму «Пила», відсутність поручнів у душових та гарячої води» — це цитати з допису в соцмережі про «нелюдські умови для проживання у Дніпровському геріатричному пансіонаті». Його автор, один із дніпровських активістів, стверджує: дирекція установи привласнює собі кошти, а благодійники свою допомогу використовують лише для піару. 

Аби перевірити, наскільки інформація відповідає дійсності, журналісти разом із добродійниками, які не один рік допомагають пансіонату, навідалися до установи.  Директор сам провів екскурс та спростував чутки про те, що придбане благодійниками обладнання начебто приховується або не використовується. 

«Я не від кого не ховаюся. І завжди радий спілкуванню з тими, хто реально хоче допомогти. Всі, хто допомагає нам, це знають. Ми не приховуємо — у нас є реальні складнощі, але завдяки допомозі німецьких партнерів в корпусі для лежачих підопічних триває ремонт. Через що нам довелося тимчасово трохи ущільнити кількість людей у палатах, поки йдуть оздоблювальні роботи. Будівля не бачила капітального ремонту з 1979 року — з того часу, як її збудували. Ви самі бачите, частина санітарних кімнат та душових вже оснащена спеціальними поручнями, на відсутності яких так наголошував автор публікації», — пояснює Олег Кондрашевський.

Особливу увагу автор публікації приділив допомозі, яку вже не один рік пенсіонату надає Міжнародний благодійний фонд Олександра Петровського “Солідарність”. Доведеться його розчарувати  — багатофункціональні ліжка використовують із перших днів, у чому переконалися й журналісти. 

Вони пройшли нещодавно відремонтованим переходом між корпусами пансіонату. А потім відвідали палати для лежачих підопічних. Мікроавтобус, спеціально обладнаний для людей із особливими потребами, який фонд подарував на початку червня 2019-го, щодня возить пацієнтів до медичних установ. Запустити його вдалося в грудні 2019-го через низку бюрократичних процедур і отримання всіх необхідних документів. На очах медійників привезли жінку на інвалідному візку, яка проходила планове обстеження в обласній лікарні імені Мечникова. А десяток кулерів для води, які нині стоять на складі, введуть в експлуатацію після того, як у центрі встановлять систему відеоспостереження. 

«Ви зрозумійте, кожен із таких кулерів коштує недешево. І за них ми теж несемо відповідальність. Для цього слід їх не лише встановити, а й проконтролювати їхнє безпечне функціонування. Ми вдячні Олександру Володимировичу за системну допомогу. Його фонд регулярно допомагає нам, а не лише до якихось свят, як це часто практикують люди, що називають себе волонтерами», — каже керівник установи. 

Сам автор публікації, активіст Олександр Слободенюк, у коментарі журналістам відмовився повідомити про джерело інформації. Крім того заявив, свою допомогу у вирішенні проблем у пансіонаті бачить у “інформаційній підтримці”. А надавати фактичну матеріальну допомогу або навіть фізичну не планує. 

Подібними спробами «розігнати зраду» в соцмережах здивовані й благодійники. Кажуть, їх найбільше обурює, що таким чином хтось намагається створити несприятливу атмосферу як для підопічних пансіонату, так і для його дирекції.

«При цьому самі по собі автори «зради» жодного разу не були помічені тут. Жодного разу не надали реальної допомоги підопічним. Не поцікавилися тим, що тут дійсно відбувається. Тут є ми, фонд “Солідарність”, тут є наші партнери, з якими ми спільно робимо ремонтні роботи, привозимо все необхідне. І мені здається, легше зібрати лише негатив, ніж зробити щось корисне самим і побачити, що робиться тут», — зазначила віцепрезидентка МБФ “Солідарність” Яна Іванілова.

Вона також повідомила, що найближчим часом фонд планує допомогти геріатричному пансіонату з ремонтом актової зали та їдальні, а також зі встановленням у корпусах відеонагляду. 

Автор: МБФС

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео