Всеукраїнська профспілка юристів

У Козятині запрацював сміттєсортувальний комплекс

У Козятині запрацював сміттєсортувальний комплекс
257570 ПЕРЕГЛЯДІВ

Ми маємо справу зі сміттям щодня, але чи робимо ми все для того, щоб його стало менше, або хоча б можна було вторинно переробити? Зменшити негативний вплив сміття і відходів на навколишнє середовище, ґрунт та підземні водні джерела можна, головне правильно сортувати непотріб.

Наслідуючи позитивний досвід багатьох країн світу, Україна також стала на шлях вторинного перероблення сміття та сортування побутових відходів. Так, поступово зростає кількість регіонів, де можуть похвалитися сміттєсортувальними лініями. Відрадно, що не стоїть осторонь актуального наразі питання і місто обласного значення, а в майбутньому центр об’єднаної територіальної громади - Козятин.

Наприкінці жовтня на полігоні твердих побутових відходів розпочаті налагоджувальні роботи на сміттєсортувальній лінії, побудованій за європейськими стандартами, а з 06 листопада розпочався виробничий процес з сортування  твердих побутових відходів. Оцінити роботу даного комплексу завітали голова Вінницької облдержадміністрації Владислав Скальський, його заступник Василь Броварник, міський голова Олександр Пузир із заступником Євгеном Малащуком.

Про аспекти роботи лінії запрошеним гостям деталізував директор КП «Чисте місто» Олександр Кваснєвський, а міський голова розповів  про ряд підготовчих заходів, які передували будівництву сміттєсортувальної лінії.

-                 В липні 2017 року в Козятині запрацювала нова система збору сміття, а саме збір побутових відходів на визначених майданчиках з встановленими євроконтейнерами. У різних мікрорайонах міста з’явилися сучасні спеціалізовані сміттєві баки, закуплені за кошти міського бюджету. Нині їх близько 130. Також побудовані контейнерні майданчики, які розміщено на прибудинкових територіях багатоповерхівок, - зазначив Олександр Дмитрович. - Це суттєво вплинуло на стан благоустрою у місті. Зникли стихійні сміттєзвалища на тротуарах та узбіччі доріг.

Продовжив розмову заступник міського голови – начальник управління житлово-комунального господарства Євген Малащук, який повідомив, що в напрямку покращення стану збору та утилізації ПВ в Козятині було придбано сучасний сміттєвоз  в співфінансуванні з екологічним фондом. Також закуплено контейнери для збору пластику.

-                 Саме послідовна циклічність прийняття великої кількості правильних рішень в напрямку роздільного збору ТПВ створила базу для будівництва даного комплексу, - висловив переконання Євген Миколайович.

Обласним посадовцям також показали побутові будівлі та окреслили об’єм виконаних робіт.

Свою думку від побаченого висловив і голова ОДА Владислав Скальський. Він зазначив, цей сміттєсортувальний комплекс повністю відповідає потребам Козятинського району. Якщо говорити про комплексний підхід на рівні області, то наразі ми працюємо над розробкою Регіонального плану управління відходами з урахуванням того, що в Україні діє відповідний закон. Відтак, впровадження цього плану є нашим обов’язком.

Сміттєсортувальна лінія - це звісно хороша річ, але якість поділу сміття залежить від свідомості учасників процесу на всіх етапах. Адже щоб система вибіркового збору сміття приносила очікувані результати, необхідна активна участь кожної людини зокрема. Тож доки сміттєсортувальна лінія налаштовується на плідну роботу, давайте змінювати свою свідомість та вчитися й самим розділяти непотріб.

Варто зазначити, що 15 листопада весь світ відзначає День рециклінгу (вторинної переробки). Тому представлення даної сортувальної лінії напередодні — дуже доречне.

Для довідки. З обласного фонду охорони навколишнього природного середовища на проект «Нове будівництво сміттєсортувальної лінії м. Козятин на полігоні твердих побутових відходів на території  Пляхівської сільської ради Козятинського району Вінницької області»  виділено 7, 5 млн. грн. З міського бюджету, починаючи з 2017 року,  на будівництво сміттєсортувальної лінії, на оформлення ПКД, авторського та технічного наглядів, експертні оцінки виділено  більше 8 млн. грн.

До співфінансування долучились  сільські ради сіл Безименна, Йосипівка, Сокілець, Перемога, Махнівка, Поличинці, Бродецьке, село Козятин, які перерахували на здійснення даного проекту 174367,51 тис. грн.

 

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео