Всеукраїнська профспілка юристів

Громадські радники допомагають мешканцям ОТГ вирішити правові питання

Громадські радники допомагають мешканцям ОТГ вирішити правові питання
257983 ПЕРЕГЛЯДІВ

В Україні вже кілька років працює мережа громадських радників, спроможних надавати правову допомогу жителям окремої місцевої громади. Працюють вони і на Полтавщині.

"Громадські радники – це фахівці, які не обов’язково мають фахову юридичну освіту, але можуть надавати допомогу населенню в питаннях, що стосуються правових методів вирішення проблем, як окремих людей, так і громади в цілому. Радники мають базові знання в різних галузях права та навички вирішення питань соціального характеру, знаються на принципах реформ, що запроваджуються в державі, можуть виступати провідниками та популяризаторами цих процесів. Вони можуть бути представники сервісних організацій, місцевої влади, студентами юридичних факультетів та загалом представниками будь-якої професії, у яких є можливість навчатись та бажання допомагати у захисті прав та інтересів громади", - розповів очільник юстиції Полтавщини Олег Тимченко.

Щоб доступно та зрозуміло пояснити громадянам з чого почати вирішення їхньої правової проблеми громадські радники проходять відповідне навчання з кваліфікованими тренерами з основ прав людини, адвокації та комунікації, практик ефективного діалогу, бюджетування та питань безпеки в громаді тощо. Навчання складається з трьох модулів, які розбиті на три місяці, кожний місяць три-чотири дні треба відводити на очне навчання і також існує система домашніх завдань між модулями. Загалом це три місяці для отримання сертифікату. Критерії відбору громадського радника - це мають бути люди з невеликих громад, тобто ми розраховуємо, що ця людина виконує свою діяльність в невеликій обмеженій спільноті, де її знають, де вона знає про проблеми і потреби цієї спільноти. 

Громадські радники мають карту послуг у громаді, розуміють базові правові питання: сімейне, земельне, спадкове право тощо. Але якщо питання людини потребує більш детальної допомоги, тоді громадський радник перенаправляє людину до фахового юриста, зокрема до системи безоплатної правової допомоги.

Докладну інформацію про те, як стати громадським радником можна отримати написавши листа на електронну адресу [email protected] або зателефонувавши на номер телефону: +38 097 128 02 10 (з 10:00 до 18:00).

 

Також додаткову інформацію, доступ до Інтернету та, за необхідності, допомогу в заповненні опитувальника Ви зможете отримати в місцевих центрах з надання безоплатної вторинної правової допомоги та бюро правової допомоги (http://legalaid.gov.ua/ua/local-centres) та офісах Мережі правового розвитку (http://ldn.org.ua/office/).

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео