Всеукраїнська профспілка юристів

КРУГЛИЙ СТІЛ В УНІВЕРСИТЕТСЬКОМУ МУЗЕЇ ЛЕСІ УКРАЇНКИ: НАЗРІЛА ПОТРЕБА СТВОРИТИ ФІЛЬМ ПРО ПОЕТЕСУ

КРУГЛИЙ СТІЛ В УНІВЕРСИТЕТСЬКОМУ МУЗЕЇ ЛЕСІ УКРАЇНКИ: НАЗРІЛА ПОТРЕБА СТВОРИТИ ФІЛЬМ ПРО ПОЕТЕСУ
114066 ПЕРЕГЛЯДІВ

25 лютого 2021 року виповниться 150 літ від дня народження великої української поетеси, драматургині, громадської діячки, будительки національного духу Лесі Українки. І хоч на календарі ще 2019-й, у Східноєвропейському національному університеті імені Лесі Українки не забувають відомої української примовки: “Готуй сани улітку, а воза взимку”. Підготовка до ювілею Патронеси університету вже розпочалася, що й підтвердив круглий стіл, який відбувся 4 жовтня у Музеї Лесі Українки СНУ в рамках ХVI музичного фестивалю “Стравінський та Україна”.

Приводом для цього став візит видатного режисера театру, кіно й телебачення з Великої Британії, почесного гостя ХVI музичного фестивалю “Стравінський та Україна”, почесного професора Лесиного вишу, особистого друга Джона Леннона та Ігоря Стравінського містера Тоні Палмера. Перед початком круглого столу завідувачка Музею Лесі Українки, кандидатка філологічних наук Тетяна Данилюк-Терещук ознайомила поважного гостя з експозицією, окресливши основні віхи життя Поетеси та розповівши її родовід, літературно-мистецьке середовище в якому перебувала Лариса Петрівна, фольклорні джерела її творчості. Перекладацьку допомогу під час екскурсії та впродовж круглого столу здійснювали проректорка з науково-педагогічної роботи, євроінтеграції та роботи зі студентами, кандидатка філологічних наук, доцентка Анна Данильчук та старша викладачка кафедри прикладної лінгвістики Наталія Волошинович.

Засідання круглого столу відкрив ректор Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, професор Ігор Коцан. Він розповів про творчість почесного професора СНУ Тоні Палмера, про його діяльність як режисера (зазвичай митця називають документалістом, але в його доробку є й художні фільми) та кінокритика, про знакові роботи містера  Палмера – такі, наприклад, як “Одного разу на кордоні…“ (про Ігоря Стравінського), “Бітлз та Друга світова війна” тощо. Торкнувшись теми підготовки до 150-річного ювілею Патронеси університету, Ігор Ярославович наголосив на потребі зняти фільм про Лесю Українку, і висловив сподівання, що режисером цього фільму буде Тоні Палмер. У відповідь містер Палмер сердечно подякував організаторам круглого столу за можливість ознайомитися з з експонатами музею, за цікаву розповідь про Поетесу (не пошкодувавши при цьому щирих компліментів пані Тетяні). Що ж до перспектив появи кінострічки, митець висловив бажання детально вивчити максимум матеріалів зі згаданої, прочитати твори Лесі Українки, можливо, й переглянути вистави за її драмами). На прикладі власної роботи над фільмами про Ріхарда Вагнера та Дмитра Шостаковича Тоні Палмер показав, наскільки важливо, щоб режисер був “у матеріалі”. Отже, потрібні спільні зусилля науковців, перекладачів, щоб інформація про життя і творчість Лесі Українки, її поетичний, прозовий, драматургічний, врешті, епістолярний доробок став йому доступним.

У розмові взяли участь також художній керівник фестивалю “Стравінський та Україна” Василь Ворон, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри української літератури Олена Маланій, докторка філологічних наук, професорка, завідувачка кафедри теорії літератури та зарубіжної літератури, поетеса Марія Моклиця, кандидат філологічних наук, доцент цієї ж кафедри, вчений секретар Науково-дослідного інституту Лесі Українки Сергій Романов, кандидатка філологічних наук, доцентка кафедри історії та культури української мови Тетяна Тарасюк та ін.

 

 

Ігор БЕРЕСТЮК

Світлини Інни МОГІЛЕВСЬКОЇ

 

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео