Всеукраїнська профспілка юристів

ПІД ЗНАКОМ ТОНІ ПАЛМЕРА

ПІД ЗНАКОМ ТОНІ ПАЛМЕРА
143095 ПЕРЕГЛЯДІВ

День 2 жовтня в Луцьку виявився на диво щедрим і на сонячне тепло, і на події, в яких брав участь почесний гість XVI музичного фестивалю “Стравінський та Україна”, видатний британський режиссер-документаліст і мистецтвознавець, почесний професор Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Тоні Палмер. Спочатку це була його публічна лекціяIn the beginning was the Word… It’s use and abuse today”, де – на прикладах творів трьох авторів – білоруської письменниці, Нобелівської лауреатки, уродженки України Світлани Алексієвич (“Останні свідки:  Соло для дитячого голосу”), ще одного уродженця України, поляка за походженням і водночас класика англійської й узагалі англомовної літератури Джозефа Конрада (“Молодість”) та загиблого в Першій світовій війні, англійського поета Вільфреда Оуена (“Гімн приреченій молоді”)  було розкрито цілу низку актуальних проблем літературної творчості – зокрема, про роль, значення й ціну художнього та публіцистичного слова у контексті воєнної тематики (модератором заходу була деканеса факультету іноземної філології, кандидатка філологічних наук, доцентка Оксана Рогач). Упродовж лекції впадала у вічі виняткова ерудиція містера Палмера, його глибока обізнаність у питаннях історії світової літератури та психології художньої творчості.

Того ж дня у Волинському краєзнавчому музеї художній керівник фестивалю “Стравінський та Україна” Василь Ворон та директор музею Оксана Важатко відкрили виставку. виставку “Відлуння «великого ритму»”. Зі спогадами про зародження і розвиток біг-бітового руху в мистецькому житті Волині виступили згаданий уже Василь Ворон, кандидатка історичних наук, доцентка Волинського інституту післядипломної педагогічної освіти Мар’яна Миць, удова керівника ансамблю “Спектр” (а згодом доцента Лесиного вишу) Ігоря Мірошниченка Наталія Никифорова. Звучали знакові імена учасників цього руху Василя Ворона, Володимира Коструби, Зінаїди Бєлової, В’ячеслава Куркіна, Юрія Вегери, Ігоря Корнілевича, Леоніда Фарбера, Анатолія Кондратюка, Ігоря Мірошниченка, Олексія Левченка та ін., а провідна наукова співробітниця відділу новітньої історії Волинського краєзнавчого музею Яна Лис провела для присутніх екскурсію експозицією, яка ніби повертає в ту унікальну атмосферу (тогочасні афіші Волинської філармонії, світлини, присвячені популярним у краї ансамблям, радіо- і звуковідтворювальна апаратура 60-х, сценічний одяг соліста ВІА “Світязь”, а нині Героя України, народного артиста України, лауреата Шевченківської премії Василя Зінкевича і, зрозуміло, плакат из зображенням натхненників біг-бітового руху – неповторних і незрівнянних “The Beatles” тощо). На відкритті були присутні гості з-за кордону – кінорежисер і мистецтвознавець Тоні Палмер та письменниця з Австралії, членкиня Національної спілки письменників України Леся Богуславець (псевдонім Олександри Ткач).

Концертну программу, яку також вів Василь Ворон, розпочали учасники гурту “Бумеранг” – Богдан Гембік (гітара), Евгеніо Маласпіна (бас-гітара) та Євгенія Нікішина (фортепіано), порадувавши слухачів ритмами 60-х. Пан Богдан, котрий є не лише блискучим музикантом, а й неперевершеним майстром у виготовленні музичних інструментів (тут же таки демонструвалися гітари його роботи), розповів про щойно згадану царину своєї праці, зворушливо мовлячи про виготовлені ним гітари, ніби про людей.

Неодноразово згаданий у цьому матеріалі Тоні Палмер виклав своє бачення рок- і поп-музики, назвавши рок революційною музикою (перекладав доцент СНУ Олександр Бєляков).

Молодий, але надзвичайно талановитий музикант-лучанин, студент Вищої школи музики і театру у Ганновері (Нижня Саксонія, ФРН) Павло Тітяєв зачарував присутніх звуками свого тромбона (партію фортепіано виконувала Валентина Зубчик). З цього приводу чимало вдячних слів пролунало на адресу його батька і наставника Андрія Борисовича Тітяєва – відомого педагога та джазового музиканта, заступника директора Волинської обласної філармонії.

До сліз зворушила лауреатка всеукраїнських та міжнародних конкурсів Галина Конах, виконавши у власному супроводі на фортепіано славнозвісну “Dziwny jest ten świat” – “крик душі” легендарного Чеслава Нємена, – та українську народну пісню “Ой ти, жайворонку”. Доцент Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки Олександр Бєляков поділився спогадами про студентську дружбу зі славетним майстром співаної поезії Віктором Морозовим. У контексті розмови про цей жанр прозвучали відеозаписи виступів Віктора Морозова та незабутнього Василя Жданкіна. Чимало теплих слів прозвучало й на адресу народного артиста України Валерія Маренича.

3 жовтня в РЦ “Промінь” у Луцьку − прем’єра нового фільму Тоні Палмера “The Space Movie” (“Космічне кіно”), створений до 50-річчя від дня, коли людина вперше ступила на поверхню Місяця. Кінострічка демонструватиметься англійською мовою з україномовним дубляжем. Переклад фільму на українську мову здійснено кафедрою прикладної лінгвістики факультету іноземної філології СНУ імені Лесі Українки. Початок о 12.00.

 

Ігор БЕРЕСТЮК

 

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео