Всеукраїнська профспілка юристів

ЗДРАСТУЙ, ШІСТНАДЦЯТИЙ!

ЗДРАСТУЙ, ШІСТНАДЦЯТИЙ!
58545 ПЕРЕГЛЯДІВ

ЗДРАСТУЙ, ШІСТНАДЦЯТИЙ!

 

Уже вшістнадцяте покликав до глядацьких зал численних любителів музики фестиваль “Стравінський та Україна”. І хоч “шістнадцять” – цифра ніби й не “кругла”, а проте слова “ювілей” і “свято” були лейтмотивними на урочистому відкритті цьогорічного фестивалю у Волинському академічному обласному українському музично-драматичному театрі імені Т. Г. Шевченка. По-перше, знакове дійство відбулося 30 вересня, у переддень Міжнародного дня музики, по-друге, цьогоріч минає чверть віку від часу першого фестивалю “Стравінський та Україна”, по-третє, нинішній концертний сезон у Волинській обласній філармонії – 80-й, і по-четверте, Національному академічному духовому оркестрові України, який представив того вечора унікальну концертну програму “Планета Голлівуд” 1 жовтня виповнюється 40 років. І хто скаже, що ці дати не круглі?

На початку дійства ведуча Оксана Єфіменко запросила на сцену для вручення обласних іменних премій у галузі літератури, культури і мистецтва 2019 року та урочистого відкриття фестивалю тимчасового виконувача обов’язків голови Волинської обласної державної адміністрації Олександра Киричука та першого заступника голови Волинської обласної ради Юрія Поліщука. У номінації імені Агатангела Кримського премії удостоєний письменник, член Національної спілки письменників України Сергій Цюриць, у номінації імені Йова Кондзелевича − художниця, членкиня Національної спілки художників України Оксана Ядчук-Мачинська, в номінації імені Миколи Куделі – кандидат історичних наук, провідний науковий співробітник відділу новітньої історії Волинського краєзнавчого музею Богдану Зек, у номінації імені Ігоря Стравінського – солістка Волинської обласної філармонії, заслужена артистка України Галина Овсійчук, у номінації імені Степана Кривенького – зразковий аматорський ансамблю народного танцю “Вертуни” будинку культури с. Гірка Полонка Гіркополонківської ОТГ (керівниця − Вікторія Лопанова), у номінації імені Олександра Цинкаловського − заступник директора з наукової частини Адміністрації Державного історико-культурного заповідника у м. Луцьку Віктор Баюк та докторка історичних наук, професорка кафедри археології, давньої та середньовічної історії України Східноєвропейського національного університету імені Лесі Українки, членкиня Національної спілки краєзнавців України Оксана Каліщук, у номінації імені В’ячеслава Хурсенка – артистка драми Волинського академічного обласного українського музично-драматичного театру імені Т.Г.Шевченка Людмила Натанчук, у номінації імені Миколи Царенка – викладач-методист Волинського коледжу культури і мистецтв імені І. Ф. Стравінського, заслужений працівник культури України Ярослав Корнилюк. Після церемонії вручення Олександр Олексійович оголосив ХVI музичний фестиваль “Стравінський та Україна” відкритим.

Згідно з традицією фестивалю, концерт розпочався твором Ігоря Стравінського, а саме “Інтрадою” − першою частиною сюїти “Чотири норвезькі враження”, задуманої як музика до фільму про окупацію Норвегії нацистами (згодом Ігор Федорович відмовився від цієї ідеї) і вперше виконаної 1944 року.

Після цього сцену і глядацьку залу заполонила стихія музики з кінострічок Голлівуду. Композиції п’ятиразового оскароносця Джона Вільямса (“Подорож із Джоном Вільямсом” – попурі з кінофільмів “Супермен”, Імперія Сонця”, “Зоряні війни”, а також “Марш імперії”, що прозвучав у 2-му відділі концерту), Денні Ельфмана (музика до стрічок “Бетмен” та “Людина-павук-2”), Ганса Циммера (саундтрек до “Гладіатора”), Джеймса Горнера (вибране з кінофільму “Аватар”), Лало Шифріна (музика до фільму “Місія нездійсненна”), Джеймса Баррі (“Джеймс Бонд 007”) змінювали одна одну, завершившись музикою Клауса Бадельта з кінострічки “Пірати Карибського моря”. Твори супроводжувалися цікавим відеорядом із фільмів, музика до яких звучала в концерті, й моментами здавалося, що звучить вона… з екрана – таким яскравим був ефект злиття звукового та відео плану. На висоті були і музиканти, і диригент – Олексій Вікулов.

Концерт “Планета Голлівуд” ішов у режимі “безперервника” – замість антракту присутні переглянули відеоролик, та ні – справжній документальний фільм про історію фестивалю “Стравінський та Україна”).

Приємним сюрпризом для лучан став виступ солістки оркестру, фіналістки телевізійного шоу “Голос країни” Аліни Башкіної. Сильний співочий голос, ніби “заточений” для виконання творів джазового плану, бездоганність вимови (всі пісні звучали англійською), проникливе виконання не могли залишити слухачів байдужими – тим паче, що у виконанні молодої співачки звучали такі шедеври, як “Місячна ріка” Генрі Манчіні з мелодрами “Сніданок у Тіффані”, “Скайфолл” Аделі Едкінс із кінострічки “007: Координати «Скайфолл»“, “Я завжди кохатиму тебе” Доллі Партон (із “Охоронця”), “І цілого світу замало” Девіда Арнольда з фільму “Джеймс Бонд 007”, “Хто хоче жити вічно” Брайана Мея (з “Горця”).

По закінченні концерту директор Волинської обласної філармонії Сергій Єфіменко привітав колектив Національного академічного духового оркестру України з ювілеєм та Міжнародним днем музики та вручив його генеральному директору Олександрові Піроженку диплом фестивалю. Сергій Іванович висловив захоплення грою оркестрантів, підкреслив, яка це нелегка справа – бути музикантом-духовиком, − і був вражений фактом, що серед учасників колективу чимало… жінок.

Ведуча дійства Оксана Єфіменко запросила присутніх на наступні концерти фестивалю.

 

Ігор БЕРЕСТЮК

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео