Всеукраїнська профспілка юристів

Дитину цькують в школі: Що робити та куди звертатися?

Дитину цькують в школі: Що робити та куди звертатися?
86481 ПЕРЕГЛЯДІВ

Відповідь на це питання надавали працівники Миколаївської юстиції під час інформаційних акцій в регіоні в рамках Всеукраїнського тижня протидії булінгу. Проблему протидії цькуванню ускладнює ще й те, що часто діти не розповідають про булінг,тож вертаємо увагу на ознаки, які можуть свідчити, що дитина зазнає булінгу.

Як зрозуміти, що вашу дитину цькують в школі?

Різка зміна настрою і поведінки.

Особливо якщо це проявляється при ранковому підйомі та небажанні йти в школу. Також зміни настрою можуть спостерігатися при будь-яких розмовах про школу – дитина стає агресивною, замкнутою або йде від розмови та змінює тему. Це перше, що має насторожити батьків.

Дитина не розмовляє про школу та не хоче, щоб батьки туди приходили.

Це теж типові ознаки булінгу. Дитина може «з`їжджати» з теми або ж забороняти батькам ходити в школу. Це відбувається тоді, коли над дітьми в колективі знущаються та соромлять їх за те, що вони просять допомоги. Тому діти можуть влаштовувати істерики, щоб батьки не ходили в школу з будь-якої причини, тобто, навіть не для розмови з кривдниками, а (наприклад), якщо батьки хочуть принести щось, що забула дитина, або поговорити про що-небудь з вчителькою.

Дитина різко перестала спілкуватися з якимись людьми в школі.

Наприклад, дитина дружила з якоюсь компанією, а потім різко обірвала всі з ними зв`язки. А якщо до всього цього додається пригнічений стан, то це говорить про якийсь конфлікт.

Дитина починає часто хворіти.

Щоб не ходити в школу, діти починають хворіти або імітувати хворобу. У навчальному закладі у них часто може боліти голова, живіт та «проявлятися» інші симптоми.

Системне псування дитячого майна.

Ще одна характерна ознака, якою відрізняється булінг в Україні. Батьків має насторожити, якщо речі дитини часто бувають зіпсованими. То він втратив шапку, то порвав портфель, то на зошит «сам наступив».

 

Якщо ваша дитина стала жертвою булінгу

Подайте керівнику закладу освіти заяву про випадки булінгу (цькування) щодо вашої дитини;

Поясніть дитині, до кого вона може звернутися за допомогою у разі цькування (вчителі, керівництво школи, психолог, старші учні, батьки інших дітей, охорона).

Якщо вирішити ситуацію з булінгом на рівні школи не вдається – зверніться в поліцію!

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео