Всеукраїнська профспілка юристів

Уряд затвердив проект Державного бюджету на 2020 рік.

Уряд затвердив проект Державного бюджету на 2020 рік.
256226 ПЕРЕГЛЯДІВ

15 вересня, в Уряді розглянули та затвердили проект Державного Бюджету на 2020 рік. Він буде переданий до Парламенту відповідно до вимог чинного законодавства.

Прем’єр міністр України Олексій Гончарук зазначає, що документ ще буде допрацьовано так як на опрацювання документа було всього два тижні. Він базується на макропоказниках, які було затверджено ще на весні. 

За два тижні ми подамо до Парламенту Програму дій Уряду та поділимося своїми думками щодо того як ми бачимо інструменти економічного розвитку. Якщо буде необхідно Міністерство економіки перегляне макропоказники і ми застосуємо зміни.

У проект Держбюджету важливо закласти ефективні підходи щодо принципів фінансування видатків, а саме зменшити видатки на обслуговування державного апарату тому що в економіці держави повинно бути менше. Багато державних коштів витрачається неефективно. Уряд не збирається підвищувати податки, їх потрібно поступово зменшувати та зробити їх однаковими для всіх тому що коли податки занадто високі, а сплачують їх не усі то це є не справедливо.

2020 рік стане роком змін пріоритетів це стосується підтримки з боку держави малого та середнього бізнесу, зокрема фермерів. Для цього змінили підходи держаної підтримки агросектору, замість того щоб давати дотації великим підприємствам – робиться акцент на підтримку і розвиток малих фермерів. Зокрема, планують застосувати компенсацію ставки по кредитах, щоб менші підприємства мали змогу брати активну участь і мали не гірші умови для купівлі земельних ділянок, коли запрацює ринок землі.

2019 рік стане останнім коли плануватимуть бюджет на один рік. Надалі бюджет буде розпланований на 3 роки ухвалений повноцінною декларацією. Ця стратегія допоможе зменшити державний борг, щоб це зробити одного року недостатньо тому планувати потрібно на декілька років вперед.

Міністр розвитку економіки, торгівлі і сільського господарства Тимофій Милованов додав, що до цих пір  макроекономічний прогноз розроблявся Мінекономіки один раз на рік. «Але ми маємо постійно прогнозувати розвиток економіки системно. У наступні кілька тижнів ми переглянемо структуру і спробуємо побудувати більш системний підхід до макроекономічного прогнозу», - сказав Міністр та додав, що можливо певні правки будуть внесені до показників.

 Коментуючи документ, Міністр фінансів Оксана Маркарова відзначила: «Бюджет не тільки вчасний, він реалістичний, збалансований. Це бюджет, який дозволить підтримати макроекономічну стабільність, якої ми досягли, і на основі цієї стабільності зробити швидший ривок до економічного зростання».

 

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео