Всеукраїнська профспілка юристів

Куди і скільки коштів витрачатимуть в рамках Ukraine Facility?

Куди і скільки коштів витрачатимуть в рамках Ukraine Facility?
299244 ПЕРЕГЛЯДІВ

Реалізація коштів в рамках Ukraine Facility відбуватиметься за трьома компонентами: пряма підтримка бюджету (39 млрд євро), спеціальний інвестиційний інструмент для покриття ризиків у пріоритетних секторах (8 млрд євро) та технічна підтримка й покриття відсотків за кредитами в рамках програми (3 млрд євро).

Про це повідомляє пресслужба Міністерства економіки України.

 Перший віцепрем’єр-міністр України – Міністр економіки України Юлія Свириденко зустрілась з Послом ЄС в Україні Катаріною Матерновою. Вони обговорювали питання Плану України в рамках Ukraine Facility, залучення інвестицій, підтримки МСБ, експорту та ін. Участь у заході взяли заступники Міністра Володимир Кузьо, Тарас Качка, Олексій Соболев, Тетяна Бережна.

«Уряд України вдячний Європейському Союзу за виділений нещодавно пакет допомоги в розмірі 50 млрд євро, які будуть закладені на реалізацію програми Ukraine Facility на найближчі 4 роки. Повний драфт програми вже готовий, і зараз триває тріалог між Європейською радою, Єврокомісією та Європейським парламентом щодо його остаточного затвердження. На сьогодні План включає 144 показники, 45 з яких будуть досягнуті у 2024 році», — сказала очільниця Мінекономіки.

Як згадувалось раніше, кошти в рамках Ukraine Facility поділять на три частини: 39 млрд євро — на пряму підтримку бюджету, 8 млрд євро — інвестиційний інструмент для покриття ризиків у пріоритетних секторах і 3 млрд євро — це технічна підтримка та покриття відсотків за кредитами в рамках програми. Зазначається, що Україна розраховує отримати перші 18 млрд євро вже цього року.

Під час зустрічі українська сторона поділилась стратегічними проєктами Міністерства економіки на поточний рік, серед яких – страхування інвестицій (включаючи військові ризики), залучення інвестицій (донорських та внутрішніх) для відновлення приватного бізнесу, реформа державної власності, програми підтримки МСБ, гуманітарне розмінування, єОселя, модернізація ринку праці, Угода ACAA («промисловий безвіз») та ін.

Представники України також розповіли про роботу із залучення інвестицій в українську економіку. Так, робота ведеться у напрямку структурованого залучення фінансування в рамках Пілару 2 Ukraine Facility для реалізації інвестиційних проєктів українських та міжнародних інвесторів у пріоритетні галузі економіки, розвиток агенції з залучення інвестицій тощо.

Крім того, обговорювались пріоритети Стратегії розвитку малого та середнього підприємництва на період до 2027 року, мета якої розв'язання нагальних проблем МСБ, які стосуються доступу до фінансування, перебоїв з логістикою, зниження купівельної спроможності та нестачі кваліфікованих кадрів. Зокрема, європейську делегацію повідомили про зусилля Уряду, направлені на оптимізацію підтримки бізнесу в Україні, включно з програмою доступного кредитування «5-7-9», а також на збільшення рівня підтримки середніх і великих підприємств, включаючи проєкти зі значними інвестиціями, індустріальні парки, важливих експортерів, переробні підприємства.

Мінекономіки зазначає, що у співпраці з ЄС буде активізована робота з інформування українського малого і середнього бізнесу про можливості в рамках програми «Єдиний ринок», сприяння доступу бізнесу до структурних фондів ЄС та ініціативи «EU for Ukraine», проєктів «EYE4Ukraine» та «Mobilitas 4 Ukraine» та інших ініціатив.

Останнім на зустрічі обговорили питання зовнішньої політики та інтеграцію до ринку ЄС. Йшлося про призупинення імпортних мит і квот на український експорт до ЄС до 2024 року, посилення українського експортного потенціалу, визначення можливостей пільгового експорту вітчизняних товарів на перспективні зовнішні ринки та залучення українських виробників до європейських та трансрегіональних ланцюжків доданої вартості, виконання заходів Плану пріоритетних дій щодо впровадження Поглибленої та всеосяжної зони вільної торгівлі Україна-ЄС на 2023-2024 роки.

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео