Всеукраїнська профспілка юристів

Ліга чемпіонів: шанси "Мілана" та козирі "Реала"

Ліга чемпіонів: шанси "Мілана" та козирі "Реала"
301638 ПЕРЕГЛЯДІВ

Цього тижня, у вівторок та середу, визначаться команди-фіналісти Ліги чемпіонів УЄФА, а у четвер стануть відомі пари фіналістів Ліги Європи та Ліги конференцій.

Цьогорічний тиждень стане останнім, коли всі турніри зійдуться воєдино і вболівальники матимуть своєрідний футбольний марафон – матчі йтимуть день за днем.

Марафон розпочнеться сьогодні у Мілані, де зійдуться дві команди з одного міста, продовжиться завтра у Манчестері, куди в гості до "Сіті" приїде мадридський "Реал" і завершиться у четвер чотирма паралельними матчами другого та третього за значущістю єврокубкових змагань.

Що зможе зробити "Мілан"?

У першій півфінальній грі ЛЧ вже сьогодні ввечері зійдуться "Інтер" та "Мілан". Тиждень тому "Інтер" зробив впевнений крок на шляху до першого за 13 років фіналу Ліги чемпіонів. Команда Сімоне Індзагі впевнено перемогла "Мілан" у першому матчі – 2:0, хоча могла виграти й більше: Хакан Чалханоглу влучив у штангу, а Майк Меньян відбив небезпечні удари Генріха Мхітаряна та Едіна Джеко у кожному з таймів. Так чи інакше, тепер статистика на боці "Інтера", який виграв 18 із 19 двоматчевих протистоянь, коли стартував перемогою на виїзді.

Після першого тайму, в якому від початку до кінця на полі домінував "Інтер", другий вийшов більш збалансованим, але перемогу з рахунком 2:0 повністю заслужили чорно-сині. "Нерадзуррі" вигравали у більшості єдиноборств та створили собі солідне напрацювання для першого з часів свого тріумфу-2010 виходу у фінал Ліги чемпіонів. Всього 90 хвилин відокремлюють "Інтер" від візиту до Стамбула, і схоже, що підопічні Індзагі вийшли на пік форми у найважливіший момент.

Своєю чергою, "Мілан" чудово додав у другому таймі та постарається зіграти на цьому рівні вже протягом усієї зустрічі у відповідь. Сандро Тоналлі міг скоротити відставання, але "Інтер" урятувала штанга. До гри у відповідь повинен повернутися Рафаел Леау, який зробив дубль у вересневому переможному матчі проти "Інтера" в серії А. Португалець відновлюється після пошкодження м'яза, що приводить, і може зіграти ключову роль у камбеку "росонері".

Ніхто не чекав такого початку першого матчу, але тепер "Мілану" втрачати нічого. Повернення Леау допоможе "росонері" зіграти у звичному ключі та зробити ставку на атаки по лівому флангу, а щоб повернути інтригу та змусити "Інтер" боятися, команді потрібен лише один гол. У "Мілані" вірять, що відігратися реально.

"Розуміємо, наскільки важливим буде перший гол"

Головний тренер "Інтера" Сімоне Індзагі зазначає: "Це один із найважливіших матчів в історії "Інтера". Ми маємо зіграти з тверезим розумом та гарячим серцем, щоб реалізувати нашу мрію та вийти у фінал. Ми виграли 2:0 у першому матчі, але "Мілан" залишається грізним суперником з відмінними гравцями".

Водночас наставник "Мілана" Стефано Пьолі вважає: "Треба показати збалансовану гру, діяти компактно, грати як команда, котра здатна взяти гору. Розуміємо, наскільки важливим буде перший гол, але час, коли він буде забитий, значення не має. Ми почали говорити про цей матч у неділю вранці. У нас тільки один шанс, і треба провести цей матч із видатним настроєм".

Букмекери – за "Інтер"

На аналітиків букмекерських контор впевнена перемога "Інтера" у першому матчі справила незабутнє враження. І зараз, на котируваннях контор "чорно-синя" команда продовжує залишатися фаворитом протистояння. На перемогу "нерадзуррі" ставки приймаються із розрахунку 2,15 до 1, тоді як на нічию – 3,36, а на перемогу "Мілана" – 3,58 до 1.

У відсотковому співвідношенні це виглядає як 46-28-26 на користь "Інтера". А з урахуванням впевненої перемоги у першому матчі, з різницею у два м'ячі, шансів у "Мілана" практично немає.

Чи є перевага у "Сіті"?

А вже завтра на поле арени "Етіхад" у Манчестері вийдуть місцевий "Сіті" та найтитулованіший клуб Європи, мадридський "Реал". І тут перевагу начебто має "Сіті", який зумів звести внічию гостьовий матч у Мадриді, але говорити про перевагу перед грою з "Реалом" завжди передчасно.

Минулого сезону команди видали феєричний півфінал, де "Реал" зробив неймовірний камбек у матчі-відповіді на "Сантьяго Бернабеу" і переміг команду Хосепа Гвардіоли із загальним рахунком 6:5. Цього разу стартова гра була схожа швидше на трилер, ніж на яскравий блокбастер. І матч у відповідь тепер пройде в Манчестері, де господарі не програють протягом ось уже 14 матчів за різниці голів 49:7 на свою користь.

Окрім того, "Реал" виграв лише два з дев'яти двоматчевих протистоянь у плей-оф Ліги чемпіонів після нічиєї або поразки у першій грі на своєму полі. Але обидві перемоги були здобуті в Манчестері – проти "Юнайтед" у 2000 та 2013 роках. Карім Бензема залишився в запасі у матчі проти "Юнайтед" 10 років тому, 2013 року. Через роки, у першій грі проти "Сіті" у Мадриді йому вдалося яскраво проявити себе, як і Ерлінгу Холанну, лідеру "Сіті". Але у поєдинку у відповідь талант цих зірок може вийти на перший план.

Матч у середу цілком може пройти за тим самим сценарієм, що й зустріч у Мадриді, де "містяни" домінували у першому таймі, а мадридці чудово додали після перерви. Не дивуйтеся, якщо команда Гвардіоли знову візьме жвавий старт у Манчестері, але на місцевих уболівальників у будь-якому випадку чекає ще один нервовий вечір. Фінал зовсім близький, але час для розмов закінчився: тепер як ніколи треба проявити себе на полі.

А хороші новини для "Реала" полягають у тому, що всі провідні футболісти здорові та готові до гри, адже у Манчестері мадридцям треба перемагати. І неважливо, чи в основний час, чи в додатковий, як це було минулого сезону з "Челсі" та "Сіті", чи в серії 11-метрових. Простіше сказати, ніж зробити, але Едер Мілатао відбув дискваліфікацію, а Менді знову в строю, і Карло Анчелотті є на кого покластися. Можна бути впевненим, що на нас чекає іскристий напружений футбол із драмою. Це протистояння здатне увійти в історію.

"Можливо, змінимо кілька речей у зустрічі у відповідь"

Головні тренери обох команд перед матчем були дуже небагатослівними. Так, наставник "Манчестер Сіті" Хосеп Гвардіола зазначив: "Нас чекає гра на виліт. У чомусь можемо оборонятися краще, десь, можливо, інакше атакувати. Алаба та Рюдігер дуже щільно опікувалися Ерлінгом, майже не залишаючи йому вільних зон. Можливо, змінимо пару речей у зустрічі у відповідь".

Своєю чергою тренер "Реала" Карло Анчелотті вважає: "Ми добре контролювали хід гри [у першому матчі]. Коли суперник довго володів м'ячем, ми під контролем тримали оборону, а потім, як тільки ми починали розігрувати м'яч, вже створювали проблеми йому". 

Контори не сумніваються у перемозі "Сіті"

Попри обережні прогнози фахівців та тренерів обох команд, аналітики букмекерських контор не сумніваються у перемозі англійської команди. На перемогу "Сіті" у матчі-відповіді ставки приймаються із середнім коефіцієнтом 1,60 до 1. Водночас на нічию можна поставити з розрахунку 4,34 до 1, а на перемогу "Реала" – 5,26 до 1.

У відсотковому співвідношенні це становить 61-21-18 на користь англійського клубу

"Італійське засилля" у єврокубках

Не менш цікаві події на нас чекають у другій за значущістю Лізі Європи. При цьому, якщо в Лізі чемпіонів спостерігається суто італійський півфінал, з однією командою від країни, яка гарантовано вийде у фінал, то в цьому змаганні фінал може бути суто італійським. Римська "Рома" у першому матчі на своєму полі виграла у німецького "Байєра" (Леверкузен) – 1:0, і тепер прагнутиме у грі у відповідь, як мінімум, до нічиєї та фіналу з переможцем пари "Ювентус" (Турин) проти іспанської "Севільї". Щоправда, тут перший матч у Турині завершився внічию 1:1, і перед грою у відповідь іспанська команда теоретично вважається фаворитом.

Якщо ж ще згадати, що у півфіналі третьої за значущістю Ліги конференцій є "Фіорентина" з Флоренції, то виходить справжнє засилля італійських клубів на тлі навіть решти провідних європейських чемпіонатів.

Але повернемося до Ліги Європи. "Севілья" – шестиразовий переможець турніру, тож успішні результати андалузців на стадії 1/2 фіналу великого подиву не викликають. Ось і зараз їхні позиції мають досить перспективний вигляд, проте команда ризикує залишитися без одного з провідних форвардів. Лукас Окампос став у Турині співавтором голу Юссефа Ен-Несірі, але згодом отримав м'язову травму. Для аргентинця це була вже третя результативна дія у поточній Лізі Європи. Найбільше в Ен-Несірі – найкращого бомбардира "Севільї" у цьому розіграші. Якщо Окампос не встигне відновитися до матчу-відповіді, його замінить Іван Ракитич або Ерік Ламела. Іспанський клуб може нарікати на гол, пропущений в Італії на сьомій доданій хвилині, але в якомусь плані він навіть робить ситуацію простіше і знімає з Луїса Менділібара необхідність гри в тактичні шахи. За словами тренера "Севільї", команді тепер залишається просто "вийти на поле і здобути перемогу".

Своєю чергою, "Юве" сильний запасними. Всі ми пам'ятаємо, як з початком другого тайму першого матчу двох команд Массіміліано Алегрі посилив команду, випустивши на заміну Федеріко К'єзу та Семюела Айлінг-Джуніора. Італієць отримав цінний ігровий час на тлі хронічних травм цього сезону, а англієць провів свій найтриваліший матч у Лізі Європи. При цьому 19-річний футболіст мав настільки переконливий вигляд, що може тепер претендувати на місце в основному складі. На 70-й хвилині Алегрі використав всі п'ять замін, і це дало ефект. Саме Поль Погба, який увійшов у гру, став автором гольової передачі на Федеріко Гатті, який так само з'явився у другому таймі. Настільки широкий вибір виконавців неодмінно змусить тренера "Ювентуса" знову оцінити свій стартовий склад. Тим більше, що в Севільї туринцям треба провести матч близький до ідеального.

Своєю чергою гостьова поразка від "Роми" не має дивувати "Баєр". Леверкузенці програли в єврокубках сім останніх матчів із клубами серії А. Що ще гірше, історія свідчить, що лише три команди виходили у фінал Ліги Європи після поразки у першому матчі 1/2 фіналу: "Бенфіка" у 2013-му, "Ліверпуль" у 2016-му та "Рейнджерс" у 2022-му. Втім, у всіх трьох випадках вони, як і "Баєр", проводили матч у відповідь на своєму полі. 

"Завдання важке, але ми перемогли вдома "Лейпциг" та "Баварію". Підтримка наших уболівальників робить нас сильнішими", – наголошує голкіпер леверкузенців Лукаш Градецький.

Тим часом Едоардо Бове все ґрунтовніше утверджується у статусі нового головного таланту "Роми". Уродженець Риму додатково розташував до себе вболівальників "Даллороссі" голом у першій грі з "Байєром". 

"Прогрес Бове – переважно заслуга його батьків і його бабусі, а не моя, – пожартував Жозе Моурінью. – Він справжній професіонал, який вже нагадує своєю грою 30-річних. При цьому він скромний і продовжує вдосконалюватися". Сам Бове зізнався, що після голу у півфіналі його "накрила хвиля емоцій", але попереду нові випробування. 

"Ми поїдемо до Німеччини з тією ж пристрастю", – сказав він. Якщо Бове допоможе "Ромі" вийти в другий поспіль євро-фінал, можна не сумніватися, що його ім'я точно потрапить до списку топ-гравців Європи.

Букмекери проти італійців

Своєю чергою, аналітики букмекерських контор не вірять ні в Рому, ні в Ювентус. У парі "Баєр" – "Рома" співвідношення коефіцієнтів має вигляд як 2,03-3,41-3,83 на користь німецького клубу. Відповідно, у відсотковому співвідношенні це має вигляд приблизно як 46-28-26. А в парі "Севілья" – "Ювентус" – 2,45-3,24-3,02, і, відповідно, у відсотковому співвідношенні – 38–30–32.

Чи здатний "Базель" на сенсацію?

Нарешті після перших півфінальних матчів Ліги конференцій УЄФА всі команди зберігають реальні шанси на вихід у фінал.

Попри поразку з рахунком 1:2 у Лондоні, "Алкмар" може пишатися своєю грою в гостях у "Вест Хема". Команда Паскаля Янсена виявилася більш ніж гідним суперником для представника прем'єр-ліги та контролювала ситуацію до 67-ї хвилини, коли Саїд Бенрама реалізував пенальті. Зовсім непогано для молодого колективу, якщо врахувати, що "Вест Хем" до цього дуже впевнено виграв усі домашні матчі поточної кампанії. "Алкмар" не програє вдома в єврокубках вже 25 матчів, але цього разу недостатньо просто уникнути поразки. Як і у випадку з "Андерлехтом" у чвертьфіналі, підтримка рідного стадіону може надихнути голландців на камбек та вивести до першого європейського фіналу з часів Кубка УЄФА 1981 року. 

"Ми просто маємо зіграти на тому ж рівні, – наголосив Тиджані Рейндерс. – Не думаю, що нас можна злякати "Вест Хемом".

Своєю чергою, "Вест Хем" готовий вийти у свій перший фінал турніру УЄФА після Кубка володарів кубків 1965 року, в якому обіграв "Мюнхен 1860" з рахунком 2:0 на "Уемблі".

В іншій парі команд варто відзначити нападника "Базеля" Зекі Амдуні, який обожнює матчі Ліги конференцій. 22-річний швейцарець приніс своїй команді перемогу у Флоренції, забивши черговий найважливіший гол – 1:2. Це був уже шостий м'яч Амдуні у цій Лізі конференції, а у найкращого бомбардира турніру Артура Кабрала з "Фіорентини" всього на гол більше.

Букмекери за "Фіорентину" та непередбачуваний другий матч

Щодо аналітиків контор, то в парі "Базель" – "Фіорентина", попри перемогу швейцарської команди у першій грі у Флоренції, букмекери не сумніваються в успіху італійської команди, виставляючи коефіцієнти 4,36-3,94-1,72. У відсотковому співвідношенні це 21-23-56 на користь клубу з Флоренції.

А ось у другій парі – "Алкмар" проти "Вест Хема", в аналітиків контор повна рівність – 2,54-3,38-2,56. І, відповідно, 35-30-35 у відсотках.

Хто покаже футбол?

Нагадуємо, що в Україні офіційним транслятором єврокубків є стрімінгова платформа Megogo та її футбольні канали. Вони покажуть усі матчі Ліги чемпіонів, Ліги Європи та Ліги конференцій.

Також футбольні канали Megogo можна знайти у спортивному пакеті кабельного оператора Volia TV.

Джерело

Теги: УЄФА,Ліга чемпіонів УЄФА,Ліга конференцій,Ліга Європи,Спорт, новости спорта, новини спорту, Спортивные новости, Спортивні новини,Новости, новости футбола,Новини, новини футболу,Футбол,Мілан,Реал,Ліга чемпіонів,Інтер,Сандро Тоналлі,Рафаел Леау,Стефано Пьолі,Етіхад,Ерлінг Холанд,Холанд,Карім Бензема Вікіпедія,Карім Бензема, Бензема,Бензема Вікіпедія
Автор: admin.sportcomua

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео