Всеукраїнська профспілка юристів

Територія Придністров‘я — новий фронт, який відкриє росія? Чи спроможна на такий крок російська федерація?

Територія Придністров‘я — новий фронт, який відкриє росія? Чи спроможна на такий крок російська федерація?
435830 ПЕРЕГЛЯДІВ

За останні тижні пропагандистська кампанія все більше створювала фейкових новин, про нібито український наступ на Придністров‘я, а Молдова й Україна частіше почали зустрічалась разом в заголовках ЗМІ. Чи означає це, що росіяни спробують відкрити другий фронт? Спробуємо розібратись далі.

Військовий оглядач Денис Поповський під час етеру на телеканалі "1+1" сказав: "Найбільший тривожний сигнал, як на мене, стосовно того, що зараз відбувається в Придністров'ї, й у Молдові зокрема... це мітинги. Якщо почути тих людей, які були на цих мітингах, там такий, знаєте, донецький сценарій розгортається".

На питання журналіста, чи достатньо тих угрупувань, що зараз знаходяться в Придністров‘ї, щоб відкрити другий фронт за "спиною" України, Денис Поповський відповів, що великої небезпеки наразі немає. Він додав, що здебільшого дам знаходяться люди, які служать за гроші.

Військово-політичний оглядач Олександр Коваленко для 24 каналу розповів, що Молдова слугує майданчиком для стягування Збройних Сил України. Проте це не єдина ціль, якою керується росія, вважає експерт. Військовий ресурс, який накопичується в Молдові, може використатись з метою дестабілізації ситуації в країні, щоб вивезти з ладу енергетику, інфраструктуру, зв'язок, командні пункти.

"Я не відкидаю, що зараз може відбуватися процес накопичення цього боєкомплекту саме для завдання масованого удару вже по Молдові, щоб підтримати деякі агресивні дії з території Придністров'я щодо захоплення Кишинева та зміні там чинної влади", — підкреслив Олександр Коваленко.

Завідувач відділу досліджень Придунайсько-Чорноморського регіону Національного інституту стратегічних досліджень Артем Филипенко вважає, що російські угрупування в Придністровʼї можуть захопити владу, але це не вигідно самому Придністров'ю. Хоча саме для цього проросійські сили вимагають відставки діючої влади, щоб змінити курс Молдови з проєвропейського на проросійський.

Зі слів політолога, експерта з Придністровського регіону Віталія Кулика, там немає потужної армії навіть для захоплення влади.

"На території невизнаної республіки знаходиться оперативна група російських військ — 1 400 людей...головне, що треба розуміти про збройні сили Придністровʼя, це те, що цифри про кількість військових та озброєння існують лише на папері. Замість 1 400 людей насправді є 500. І серед них десь 300—400 осіб — це люди, які народилися в росії. Це представники ФСБ та ГРУ. Інші — місцеві, які мають російські паспорти і служать в російській армії. Їхня боєздатність низька", — говорить "Бабелю" Віталій Кулик.

Експерт додав, що військова комплектація цієї армії складається з десяти танків Т-62, 10 установок реактивного залпового вогню («Гради»), до 15 бронетранспортерів та броньованих машин, та пікапи з гранатометами. Він вважає, що боєздатність техніки мала.

Щодо можливого другого фронту проти України, Віталій Кулик категорично заперечує таку можливість. На його думку, росія не має достатньо військової сили для наступу з Придністров'я. "Якщо вона почне обстрілювати Україну з боку ПМР, то ЗСУ просто знищать російські «Гради»", — сказав Віталій Кулик.

Він також додав, що Україна має ресурси зупинити можливий наступ росіян. Навіть якщо десант висадиться на чорноморському узбережжі, їм не вдасться провести своє вторгнення, оскільки Україна контролює море й небо.

Отже, слова Володимира Зеленського, що росія хоче дестабілізувати ситуацію в Молдові підтверджують навіть експерти, та розглядають це як найбільш вірогідний варіант розвитку подій і керівництво Молдови розуміє наміри країни-агресорки.

Теги: Молдова, війна в Україні, Російська агресія ,другий фронт

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео