Всеукраїнська профспілка юристів

Аналітики БЕБ упередили розтрату на “білоруське кіно” майже 20 млн грн державних коштів

Аналітики БЕБ упередили розтрату на “білоруське кіно” майже 20 млн грн державних коштів
307907 ПЕРЕГЛЯДІВ

Співробітники Департаменту аналізу інформації та управління ризиками Бюро економічної безпеки України виявили ризикову господарську операцію у сфері закупівлі послуг суб’єктами господарювання, які є розпорядниками бюджетних коштів.

Аналітики БЕБ встановили ризик розтрати коштів Державним агентством, яке уклало договір про проведення закупівлі послуг державної підтримки на виробництво повнометражного фільму на загальну суму майже 20 млн грн. Переможцем цієї закупівлі стала компанія, засновником та кінцевим бенефіціарним власником якого є громадянин республіки білорусь.

Отримані за результатами розрахунків кошти, могли перераховуватися у вигляді дивідендів або у іншій формі на адресу російської федерації та використовуватися для фінансування збройної агресії проти України.

З метою мінімізації та усунення загроз економічній безпеці України БЕБ рекомендувало Державному агентству розірвати договір про проведення закупівлі, якщо такий був укладений та посилити контроль за здійсненням публічних закупівель під час воєнного стану на предмет їх афілійованості з рф та рб, а також у разі встановлення таких фактів, унеможливити їхню участь у публічних закупівлях.

Беручи до уваги рекомендацію БЕБ, розпорядник державних коштів переговорну процедуру відмінив. За результатами інформаційно-аналітичної діяльності щодо протидії розкраданню бюджетних коштів аналітики БЕБ упередили ймовірні втрати бюджету на майже 20 млн грн.

Аналітики БЕБ постійно досліджують фінансово-господарські операції суб’єктів господарювання, правомірність декларування бюджетного відшкодування ПДВ, аналізують закупівлі, постачання товарів та надання послуг за державні кошти. Виявляють випадки завищення цін, визначення переможців з найменш вигідними умовами, недоцільність проведення публічних закупівель та інші порушення у цій сфері.

“Загалом за минулий рік Бюро економічної безпеки України упередило розтрату понад 270 млн грн.

Це результат ризик-орієнтованого підходу у нашій роботі. Його сутність – аналітика фінансово-господарських операції, правомірності декларування бюджетного відшкодування ПДВ, закупівель і тд. У разі виявлення ризиків – ми попереджаємо. У разі ігнорування чи порушення – розслідуємо, аби винні були притягнуті до відповідальності. Так будується стійка економічна безпека”, - зазначив Директор БЕБ Вадим Мельник.

Теги: БЕБ, Бюро економічної безпеки,аналітика,упередження, превенція,державні кошти

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео