Всеукраїнська профспілка юристів

Хімічна зброя проти росіян та втрата боєздатності в ЗСУ. Які російські маніпуляції ширились цього тижня?

Хімічна зброя проти росіян та втрата боєздатності в ЗСУ. Які російські маніпуляції ширились цього тижня?
301568 ПЕРЕГЛЯДІВ

Російське ІПСО кишить своєю кількістю в соцмережах. Пропагандисти продумають складніші заходи, про що навіть попереджали журналістів ГУР. Тому сьогодні ми покажемо деякі російські маніпулятивні меседжі, що поширювались соцмережами.

Наприклад, один з таких повідомлень був твіт, створений 13 грудня посольством росії у Лондоні. Інформацію із заголовком, що нібито українська армія готується застосувати хімічну зброю проти росії, підхопили англомовний сегмент читачів в мережі Twitter.

Як доказ, автори прикріпили відео з українськими військовими, які працювали із дронами. До нього додали коментар, що українська сторона очевидно готується до використання хімічної зброї, ймовірно фосгену.

Вони зачепились за балони, на яких написано "ОБ", мовляв, це отруйні боєприпаси. Але це не так.

Насправді ж росіяни виклали змонтоване відео українського військово, командира групи аеророзвідників "Птахи Мадяра" з позивним "Мадяр". У своєму телеграм-каналі він показав, як українські аеророзвідники збирають самотужки збирають дрон-камікадзе "Мольфар" з бойовою частиною. На іншому відео командир групи демонструє, як працюють ці дрони під Соледаром по пунктах російських військових.

Пропагандисти вже неодноразово звинувачували Україну у створенні та використанні забороненої зброї. Всім відомі російські наративи про те, що в Україні нібито існують біолабораторії й тому подібні "казки".

Вони намагаються змістити акцент з власних невдач і великих втрат під Бахмутом та Соледаром. звинувачуючи Україну в жахливих злочинах, які українська сторона не вчиняла, в той час, як росіяни використовують заборонену зброю на території України.

Втрата боєздатності в лавах ЗСУ

Пропагандистські медіа поширюють інформацію, що нібито боєздатність української армії різко впала. Вони посилаються на заяву заступниці Міністра оборони України Ганни Маляр. Вони додають. що українська армія виснажена через воєнні реалії й більшість людей не витримує таких випробувань. Але це російська маніпуляція.

За словами аналітиків проєкту VoxCheck, 8 січня у своєму телеграм-каналі Ганна Маляр опублікувала допис, в якому розповіла про ситуацію в Соледарі та як українська армія нищить російських військових. Вона підкреслила, що українські військові успішно прориваються на деяких ділянках Донеччини. Ганна додала, що українці повинні розуміти, що цивільні люди проходять через складні моральні та фізичні випробування через війну. Але заступниця Міністра оборони не говорила про різкий спад боєздатності українських воїнів.

Російські пропагандисти намагаються дестабілізувати ситуацію в країні. Згадуючи найгарячіші точки бойових дій, вказуючи на втрати українських військових і наголошуючи на втраті боєздатності, вони хочуть, щоб українці перестали вірити в ЗСУ.

Продовжуючи тему великих втрат, російські ЗМІ поширюють слова українського посла Вадима Пристайка. який у своєму інтерв'ю для видання "Newsweek" нібито визнав колосальні втрати на фронті, та підмітив, що люди гинуть в інтересах Заходу. Це неправда.

Пропагандисти посилаються на цитату вирвану з контексту. Вадим Пристайко говорив. що люди гинуть через російські обстріли та ракетні удари. Ніяких "смертей в інтересах Заходу", про це навіть мови не йшлось.

Фейк з графіті Зеленського у вигляді сарани

Ворожі медіа створили образ Володимира Зеленського у вигляді сарани, щоб постійно підтримувати свій наратив, нібито президент України наживається на війні та краде гроші Заходу.

Наприклад, в черговий раз нібито місцеві художники в Нью-Йорку створили малюнок Зеленського у вигляді сарани, яка поїдає гроші.

Як повідомляють фахівці проєкту MythDetector, фотографія створена за допомогою спеціальних програм. Відсутність графіті підтвердили очевидці. Спеціалісти з 3D-малювання наголошують, що навіть після стирання таких графіті, на поверхні залишаються сліди, яких немає на місці розташування графіті.

Наступ на Ростов-на-Дону та Таганрог

Пропагандистські ресурси поширюють відео, в якому російських військовий розповідає, що ЗСУ готували влітку 2022 року наступ на російські території, а саме Ростов-на-Дону та Таганрог. Про наступ нібито свідчать позначки на картах. які знайшли на покинутих українцями позиціях під Авдіївкою.

За словами спеціалістів проєкту VoxCheck, окупант показує радянську мапу, а не українську. На ній немає жодної української позначки, все написано російською. Маріуполь на карті позначений як Жданов - так місто називали з 1948 по 1989 рік.

Пропагандисти намагаються створити образ України, як загарбника, щоб підірвати її авторитет на міжнародній арені.

 

Теги: stoprussia,Російські пропагандисти, Російська агресія ,російська пропаганда, війна в Україні

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео