Всеукраїнська профспілка юристів

Українські солдати - посмертні донори. Провокація росії на ракетні обстріли та карта України без окупованих територій. Російські фейки тижня

Українські солдати - посмертні донори. Провокація росії на ракетні обстріли та карта України без окупованих територій. Російські фейки тижня
433379 ПЕРЕГЛЯДІВ

Одеський бізнес 

 

Інформацію про нібито “чорний” бізнес в Одесі поширюють проросійські телеграм-канали, які видають себе за одеських місцевих. Як повідомляє Центр стратегічних комунікацій, вони поширюють пости із зізнанням в любові до Одеси та її історії з відвертими кремлівськими наративами.

 

У повідомленні йшлось, що в Одесі існує бізнес зі збирання біоматеріалу у загиблих українських воїнів, які стають посмертними донорами. Залишки тіл спалюють, тому загиблим військовим надається статус «зниклі безвісти». Також додається, що біоматеріали двічі на тиждень вивозять до Львова. 

 

Насправді ж в Україні не існує ніякого подібного бізнесу. 

 

Вже не вперше російські пропагандисти просувають наратив, що в Україні поширений бізнес торгівлі людьми. 

Харківський антикорупційний центр заперечує існування центрів «чорної трансплантології» на території України. «У 2020 році директор Національного інституту хірургії та трансплантології імені О.О. Шалімова Олександр Усенко розповідав, що для операції з трансплантації мають бути залучені не одна-дві особи, а понад 150 професійних і досвідчених лікарів. Крім того, слід обладнати відповідне високотехнологічне забезпечення, умови зберігання і консервації органів. Для того, щоб зробити трансплантацію, слід завчасно знати й донора, й пацієнта, зробити купу аналізів, провести складні операції, виконати умови щодо перевезення органів тощо. Зробити це у польових умовах неможливо в принципі”, - пише Харківський антикорупційний центр.

 

Американці провокують росію на ракетні обстріли території України 

 

Анонімні телеграм-канали, які просувають російські наративи, пишуть, що в російсько-українській війні почався період «позиційної війни». У повідомленні йдеться, що серйозних «проривів» не буде, лише «ДРГ-нальоти» ЗСУ на російські аеродроми. Тому російська армія вимушена буде завдавати “у відповідь” ракетних ударів по Україні.

Американці ж підігріватимуть ситуацію «з-за рогу». Мовляв, у цій ситуації найбільше програють «прості» українці, яким доведеться впоратися з наслідками ракетних ударів. 

 

Подібні повідомлення націлені на те, щоб перекинути відповідальність за злочини, які робить російські військові, на українську владу та наших партнерів. Мовляв, США надають зброю для продовження цієї війни, тому вони завдають ударів. Також дезінформаційна кампанія тисне на українське суспільство, задля дискредитування влади України, щоб ті пішли домовлятись з росією. 

 

 

Насправді ж росії не потрібні причини для початку масованих обстрілів.

 

 

На телебаченні показали карту України без тимчасово окупованих територій 

 

Мережею шириться фото, яке нібито зроблене під час одного з ефірів телеканалу «1+1». На фото можна побачити, як ведучий розказує прогноз погоди на карті України, що зображена без тимчасово окупованих Росією територій. 

 

Такий ефір дійсно був, але тоді показали цілу карту з кордонами України. На фото, яке поширили в мережі, зображені логотипи одразу двох окремих програм: «Сніданок з 1+1» та «ТСН».  Фахівці VoxCheck вияснили, що стоп-кадр, який поширювали в мережі, взяли з програми «Сніданок з 1+1» за 5 грудня.  Крім того, що показали повну карту України, прогноз погоди почали саме зі Сходу України. 

 

 

Російська пропаганда намагається привласнити собі території, які ніколи не були росією та ніколи не будуть.

 

 

 

Постанова про відрядження медичного персоналу в зону бойових дій 

 

Соцмережами поширюють фото постанови Кабінету Міністрів України від 7 грудня про відрядження 1796 лікарів із державних лікувальних закладів «Львівської, Хмельницької, Тернопільської, Івано-Франківської та Ужгородської» областей до лікувальних закладів у Миколаївській, Донецькій та Запорізькій областях. У повідомленні йдеться, що Кабінет Міністрів України видалили постанову через декілька хвилин, після її публікації. 

 

Проте 7 грудня Кабінет Міністрів України не ухвалювали такої постанови. Як з’ясували фахівці проєкту VoxCheck, фото зроблене в графічному редакторі. Документ містить багато помилок, наприклад: Закарпатська область зазначена як Ужгородська, не дотримані норми офіційного діловодства. На сайті КМУ під номером 1363 зазначено постанову від 6 грудня із зовсім іншим змістом. 

 

 

Російські пропагандисти намагаються посіяти паніку серед суспільства та підірвати довіру до влади.

 

Теги: Російська агресія ,російська пропаганда,Російські пропагандисти,пропаганда, війна в Україні

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео