Всеукраїнська профспілка юристів

Належна фіксація воєнних злочинів – запорука притягнення винних до кримінальної відповідальності

Належна фіксація воєнних злочинів – запорука притягнення винних до кримінальної відповідальності
351509 ПЕРЕГЛЯДІВ
Керівник Донецької обласної прокуратури Павло Угровецький провів робочу зустріч із представниками Консультативної місії ЄС з реформування сектору цивільної безпеки в Україні, до складу якої увійшли керівник оперативного Департаменту Лін Шенан, старший радник з питань розслідування міжнародних злочинів Матті Раттікайнен, старший радник з питань прокуратури у справах про міжнародні злочини Келлі Інґгус та експерт із реформування прокуратури Григорій Жураківський.
Також участь у заході взяли перший заступник керівника Донецької обласної прокуратури Денис Макашов, начальник управління нагляду у кримінальних провадженнях щодо злочинів, вчинених на тимчасово окупованих територіях у Донецькій області та в умовах збройного конфлікту Сергій Книш, заступник начальника - начальник слідчого управління ГУНП в Донецькій області Сергій Беседа.
«З початку повномасштабного вторгнення рф щодня населені пункти Донеччини піддаються чисельним обстрілам з боку окупантів, в результаті чого гинуть та зазнають поранень мирні мешканці, руйнуються об’єкти цивільної та критичної інфраструктури. Наразі органами правопорядку області зареєстровано вже понад 7000 кримінальних проваджень за фактами порушення законів та звичаїв війни. На тлі цього головним пріоритетом у роботі прокурорів та слідчих наразі є своєчасне та оперативне документування воєнних злочинів, якісне проведення оглядів місць подій та інших невідкладних слідчих дій», – зазначив Павло Угровецький.
Зокрема учасники обговорили актуальні проблемні питання, що виникають під час фіксації злочинів, вчинених російськими загарбниками та підконтрольними їм бойовиками квазіреспублік, а також перспективу притягнення винних до відповідальності.
Підсумовуючи, Павло Угровецький підкреслив, що воєнні злочини не мають строків давності та всі зібрані докази будуть обов’язково представлені в національних та міжнародних судах.
За результатами проведеного конструктивного діалогу представники КМЄС та прокуратури домовились про організацію і проведення спеціальних тренінгів для прокурорів по вказаному напряму роботи.

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео