Всеукраїнська профспілка юристів

Як дитяча мрія ледь не відправила за грати

Як дитяча мрія ледь не відправила за грати
372490 ПЕРЕГЛЯДІВ

Реалізація пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» продовжується навіть під час війни. Марко став учасником проекту минулого листопада, проте тільки зараз отримав остаточне рішення суду, який евакуювався до міста Дніпро.

Марко, як всі хлопчики, мріяв про велосипед з самого дитинства, проте матеріальний стан сім'ї не дозволяв йому отримати бажане. Одного дня, повертаючись додому, він побачив нечийний, як йому здалося, велосипед і вирішив на ньому і поїхати додому. Проте, звісно, у велосипеда був господар і пан Петро був дуже здивований, коли не побачив свого “металевого друга”.

Дії Марка було кваліфіковано за статтею 185 Кримінального кодексу України, як таємне викрадення чужого майна, крадіжка. Враховуючи те, що крадіжка є - кримінальним правопорушенням і потерпілий, і сам правопорушник були згодні на участь у проекті, то Марко став учасником пілотного проекту «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення».

Регіональним центром було призначено адвоката - медіатора, який супроводжував учасників медіаційного процесу, одним з умов якого були заняття Марка з психологом. Пан Петро отримав вибачення від Марка, примирився з хлопцем і не має до нього ні матеріальних ні моральних претензій. Враховуючи всі обставини справи суд прийняв рішення звільнити Марка від кримінальної відповідальності за вчинений проступок.

Під час участі в пілотному проекті, мама хлопчика повідомила, що не приділяла достатньо уваги старшому сину, адже виховує двох дітей сама, до того ж молодша дитина потребує особливого догляду через наявну у неї інвалідність. Також з’ясувалось, що жінка не отримує жодних соціальних виплат бо не обізнана про своє право на їх отримання. Тому працівники Покровського бюро забезпечили юридичний супровід та допомогли родині оформити соціальну допомогу. Це дало можливість не лише покращити матеріальне становище, а й приділяти більше часу вихованню дітей.

Нагадуємо, що пілотний проект «Програма відновлення для неповнолітніх, які є підозрюваними у вчиненні кримінального правопорушення» реалізується на всій території України.

Програма відновлення для неповнолітніх може бути застосована у разі:

· наявності потерпілої сторони — фізичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, а також юридичної особи, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової  шкоди; 

  вчинення неповнолітнім вперше кримінального проступку або нетяжкого злочину;

· визнання неповнолітнім факту вчинення кримінального правопорушення;

· згоди неповнолітнього і потерпілого на участь у Програмі відновлення.

 

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео