Всеукраїнська профспілка юристів

Популярна японська газета «Санкей Симбун» розповіла читачам про новий гуманітарний проєкт професорів Сусуму Нонака і Ольги Ніколенко для українських дітей і вчителів

Популярна японська газета «Санкей Симбун» розповіла читачам про новий гуманітарний проєкт професорів Сусуму Нонака і Ольги Ніколенко для українських дітей і вчителів
351996 ПЕРЕГЛЯДІВ

13 жовтня 2022 р. у популярній японській газеті «Санкей Симбун» було опубліковано статтю про важливу гуманітарну акцію для українських дітей і вчителів, пов’язану із вивченням зарубіжної літератури.

Головний офіс японської газети «Санкей Симбун» (Токіо)

У публікації зазначено: «Декан гуманітарного факультету Університету Сайтама професор Сусуму Нонака і студентка четвертого курсу Університету Сайтама Адзу Танахара представили онлайн-заняття про японську народну казку “Момотаро” для дітей та вчителів України, де триває російське вторгнення. Заняття відбулося на прохання професора Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Ольги Ніколенко. Між Університетом Сайтама (Японія) і ПНПУ імені В. Г. Короленка (Україна) укладено угоду про співробітництво та академічний обмін. Учасниками онлайн-заняття стали п’ятикласники багатьох українських шкіл, зокрема учні гімназії № 136 м. Києва. Казка “Момотаро” увійшла до нового підручника із зарубіжної літератури (керівник авторського колективу Ольга Ніколенко). На онлайн-занятті 21 вересня 2022 р. студентка Адзу Танахара відповідала за представлення вистави з малюнками (камі сібай – паперовий театр). Вона виступала японською, але додала українські субтитри, щоб діти правильно зрозуміли історію. Потім професор Нонака прочитав лекцію українською мовою про історію камі-сібай та казку “Момотаро” з погляду Японії. Професор Нонака сказав: “Я думав, що українським дітям буде боляче слухати історії про демонів, які нападають і руйнують село, але Момотаро утілює серце японців, які прагнуть мирного життя, і я підкреслив цей аспект”».

Джерело: https://news.yahoo.co.jp/articles/cdd491c023668a8d07f9df1e879577fba1d0431a

Професор Сусуму Нонака розкрив глибинні сенси казкового твору, його виховний і героїчний зміст, що особливо актуально звучить у сучасний період мужньої боротьби українського народу за незалежність і територіальну цілісність.

Учителька зарубіжної літератури гімназії № 136 м. Києва Наталія Черняєва написала про враження від онлайн-зайняття: «Я, мої колеги й діти в захопленні від лекції Сусуму Нонака із Університету Сайтама (Японія). Ми щиро вдячні Нонака-сан і Танахара-сан за чудову можливість долучитися до японської культури!». Після онлайн-заняття учні гімназії № 136 м. Києва створили малюнки і камі-сібай, щоб розповісти власні казкові історії.

Міжнародний гуманітарний проєкт «Науковці світу – дітям і вчителям України» розпочато у вересні 2022 р. Його мета – представити шедеври художньої літератури країн світу з точки зору носіїв різних культур. Проєкт сприятиме укріпленню дружби й духовного зв’язку української молоді з представниками різних народів, підвищенню інтересу до читання зарубіжної літератури. 

Організатори проєкту – доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри світової літератури Полтавського національного педагогічного університету імені В.Г. Короленка Ольга Ніколенко і всеукраїнський науково-методичний часопис «Зарубіжна література в школах України» (головний редактор Дмитро Лебедь).

Проєкт триватиме протягом 2022-2023 н. р., у ньому візьмуть участь науковці, викладачі, студенти з різних країн світу. Найкращі книжки світу та спілкування у дружній атмосфері дають моральну підтримку дітям і вчителям України. Чекаємо на нові онлайн-заняття для українських дітей і вчителів!   

 
 

 

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео