Всеукраїнська профспілка юристів

Науковці обговорили актуальні проблеми регіональної журналістики

Науковці обговорили актуальні проблеми регіональної журналістики
326476 ПЕРЕГЛЯДІВ

6–7 жовтня 2022 р. у Полтавському національному педагогічному університеті імені В. Г. Короленка вдруге відбулася Всеукраїнська науково-практична онлайн-конференція «Регіональна журналістика в Україні: історія, реалії, виклики, перспективи», організована й проведена кафедрою журналістики. До участі в конференції зголосилися науковці, журналісти, медіаексперти, редактори, учителі, магістранти, студенти з Києва, Сум, Ніжина, Вінниці, Запоріжжя, Миколаєва, Тернополя, Харкова, Луцька, Львова та ін.

З вітальним словом до учасників конференції звернулися ректорка Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Марина Гриньова, директорка департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю Полтавської облдержадміністрації Вікторія Пилипенко, очільниця факультету філології та журналістики Полтавського національного педагогічного університету імені В. Г. Короленка Оксана Кирильчук.

Так, ректорка університету професорка Марина Гриньова, звертаючись до аудиторії, наголосила на ролі журналістики у сучасному світі, на тих викликах, з якими зустрічаються журналісти-практики. Марина Вікторівна підкреслила, що успішним навчання буде тоді, коли студенти усвідомлюють, як зможуть застосувати знання на практиці. Тому університет тісно співпрацює із регіональними медіа, запрошує на майстер-класи і тренінги успішних журналістів, кращі із практиків залучені до викладання, лабораторні заняття і практики проходять на базі медіа різних типів. «Шановні науковці, заявлені теми ваших розвідок охоплюють різні аспекти регіональної журналістики. Переконана, що продуктивний науковий діалог сприятиме практичному пошукові найефективніших технологій створення і поширення медіатекстів».

Вікторія Пилипенко привітала учасників наукового зібрання і заначила, що у зв’язку із російською агресією перед журналістикою постають нові виклики. Саме журналісти, задовольняючи потребу суспільства в інформації, беруть на себе відповідальність за достовірність поданих матеріалів. «В умовах війни журналісти мають максимально проявляти толерантність, виваженість, обережність. Це стосується матеріалів про постраждалих переселенців, бойові дії. Поширення деяких відомостей у інформаційному просторі може мати негативний вплив на хід бойових дій, нести загрозу життю і здоров’ю українських військовослужбовців, та підвищувати обізнаність противника про наші дії та плани. У той же час всі ми чекаючи Нашу Перемогу, чекаємо на добрі новини», – наголосила Вікторія Миколаївна.

Очільниця факультету філології та журналістики Оксана Кирильчук підкреслила, що стратегія кафедри журналістики орієнтована і на підготовку журналістів для регіональних медій. Тому викладачі кафедри тісно співпрацюють із різними регіональними медіа, і не лише полтавськими, аналізують сучасний стан медіа і перспективи їхнього розвитку, бо це робочі місця для наших випускників. Впровадженню стратегії сприяє «Центр дослідження полтавської журналістики», грантові проєкти, які реалізує кафедра спільно з департаментом інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю, ГО «Полтавський “Преса клуб”».

На пленарному прозвучали доповіді таких медіадослідників: кандидатки наук із соціальних комунікацій, головної редакторки редакції новин радіо Департаменту інформаційного мовлення АТ НСТУ національного суспільного телерадіокомпанії України Людмили Павленко («Роль регіональних філій Суспільного мовлення у висвітленні протистояння російській агресії у новинах Українського радіо»), професорки Донецького національного університету імені Василя Стуса Наталії Стеблини («Поширення недостовірної інформації та чуток у регіональних телеграм-каналах під час повномасштабного вторгення РФ (комп’ютерний аналіз)»), професорки, завідувачки кафедри історії України ПНПУ імені В. Г. Короленка Людмили Бабенко («Газета «Хлібороб» як чинник формування української ідентичності»), професорки Інституту журналістики Київського національного університету імені Тараса Шевченка Наталії Сидоренко («Українськомовні та двомовні часописи Харкова другої половини ХІХ – початку ХХ ст.»), завідувачки кафедри журналістики ПНПУ імені В. Г. Короленка професорки Світлани Семенко («Руйнування гендерних стереотипів у публікаціях інтернет-видання «Kolo.news»).

Модерувала пленарне засідання професорка Світлана Семенко. Очільниця кафедри подякувала учасникам і гостям конференції за змістовні доповіді і висловила сподівання на цікаві панельні дискусії.

Далі науковці працювали в секційному форматі за напрямами: «Історія функціонування й розвиток регіональних ЗМК; історія та сучасні тенденції розвитку видавничої справи в регіонах», «Українська регіональна публіцистика: історія й сучасний стан; мова сучасних регіональних друкованих та електронних медій», «Нові медіа в інформаційному просторі регіонів України; актуальні проблеми медіаосвіти».

Інтерес і жваве обговорення викликали доповіді аспіранта, асистента кафедри журналістики та філології Сумського державного університету, ІФСК Олександра Горди («Цифрові медіа в агробізнесі»), аспіранта Сумського державного університету Дмитра Солодовника («Візуалізація інформації як складова нових медіа: регіональний аспект»), доцентки кафедри англійської та німецької філології ПНПУ імені В. Г. Короленка. Руслани Шрамко («Українські лінгвоконцепти в мові сучасних полтавських медіа: функційно- семантичний вимір») та ін.

Учасники конференції подякували організаторам за продуктивний діалог, можливість обговорити актуальні теми розвитку регіональних медіа, відчути єдність наукової спільноти.

Матеріали конференції незабаром опублікують у збірнику тез. Охочі можуть ознайомитися з програмою конференції за покликанням: https://drive.google.com/file/d/1n6pP5q_Qcsish0sanu7iILSsHSuPh8Et/view?usp=sharing

 

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео