Всеукраїнська профспілка юристів

Порядок надання допомоги по частковому безробіттю під час дії воєнного стану

Порядок надання допомоги по частковому безробіттю під час дії воєнного стану
386102 ПЕРЕГЛЯДІВ

Зараз, попри економічне навантаження на бюджет, державою гарантується фінансова підтримка багатьом верствам населення, які постраждали через збройну агресію проти України, адже саме люди, їх життя, здоров’я та добробут є найважливішою цінністю для держави.

24 червня 2022 року вступила в дію постанова Кабінету Міністрів України, якою затверджено Порядок надання допомоги по частковому безробіттю та яка має на меті підтримку осіб, що не дивлячись ні на що, продовжують працювати на перемогу, але з причин економічного, технологічного характеру, встановлення карантину чи виникнення надзвичайної ситуації, зокрема, введення воєнного стану втратили частину заробітної плати через зупинення чи скорочення виробництва продукції, виконання робіт, надання послуг.

Детальніше про порядок надання допомоги по частковому безробіттю під час воєнного стану розповідає фахівчиня Черкаського місцевого центру з надання БВПД Юлія Гурнак.

? Хто може отримати допомогу по частковому безробіттю та які умови її отримання?
Отримати допомогу по частковому безробіттю можуть за поданням роботодавця застраховані працівники та фізичні особи-підприємці, за яких (які) протягом останніх шести місяців, до настання часткового безробіття, сплачено (сплатили) єдиний внесок на загальнообов’язкове державне соціальне страхування.

Також критеріями для надання допомоги по частковому безробіттю є:
✅ зупинення чи скорочення виробництва продукції/виконання робіт/надання послуг охопило не менш як 20 відсотків чисельності працівників роботодавця, в яких рівень скорочення тривалості робочого часу та заробітної плати становить 30 і більше відсотків на місяць;
✅ рівень скорочення тривалості робочого часу та доходу фізичної особи-підприємця, яка є застрахованою особою, становить 30 і більше відсотків на місяць;
✅ відсутність у роботодавця або фізичної особи-підприємця, яка є застрахованою особою, заборгованості із виплати заробітної плати та/або сплати єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування, та/або сплати страхових внесків на загальнообов’язкове державне пенсійне страхування протягом шести місяців, що передують місяцю зупинення чи скорочення виробництва продукції/виконання робіт/ надання послуг;
✅ роботодавець не є Фондом соціального страхування.

? За яких умов допомога по частковому безробіттю не надається?
Якщо ситуація на підприємстві або у фізичної особи-підприємця не відповідає критеріям зазначеним вище, допомога по частковому безробіттю не надається. Також, виключеннями для надання допомоги є й інші обставини, наприклад: у випадку встановлення на підприємстві простою, призупинення трудових відносин з працівником, або його перебування у відпустці без збереження заробітної плати.

Також допомога по частковому безробіттю не надається, якщо працівник працює за сумісництвом, або при виникненні часткового безробіття відмовився від переведення на підходящу роботу з повним виробничим навантаженням на підприємстві, чи якщо часткове безробіття має сезонний або виключно організаційно-виробничий характер.

Варто зазначити, що такий вид допомоги не надається працівникам підприємств, установ та організацій, які перебувають у стадії припинення юридичної особи чи підприємницької діяльності, визнані чи проходять процедуру визнання банкрутом. Не мають також права на допомогу по частковому безробіттю працівники органів державної влади, органів місцевого самоврядування або закладів, установ, організацій, що утворені такими органами та які повністю утримуються за рахунок державного чи місцевого бюджету.

? Який порядок отримання допомоги по частковому безробіттю та у якому розмірі вона надається?
Функцію оформлення і виплати допомоги по частковому безробіттю покладено на центри зайнятості. Тож, щоб отримати таку допомогу для своїх працівників, роботодавцю необхідно звернутись до найближчого центру зайнятості. Так само і фізична особа-підприємець для отримання зазначеної допомоги має звернутися до центру зайнятості, але за умови, що така особа не отримує допомогу по частковому безробіттю як працівник.

Розмір допомоги розраховується центром зайнятості за визначеною формулою, але він не може перевищувати у розрахунку на одного працівника або ФОП 50% розміру мінімальної заробітної плати, встановленої Законом. Відтак, до 30 вересня 2022 року цей розмір становить 6500 х 50 % = 3250 гривень, а з 1 жовтня підвищиться до 6700 х 50 % = 3350 гривень.

Сума допомоги по частковому безробіттю надається роботодавцям для подальшої виплати працівникам, а фізичним особам-підприємцям виплачується безпосередньо центром зайнятості.

? На який строк може бути призначена допомога по частковому безробіттю?
Термін виплати такої допомоги триватиме протягом зупинення чи скорочення виробництва продукції/виконання робіт/надання послуг, але не більш як 180 календарних днів сумарно протягом 36 місяців з дня такого зупинення чи скорочення.

Отже, без фінансової допомоги не залишаються ті, хто своєю працею укріплюють стійкість нашої країни перед ворогом. Роботодавці можуть забезпечити своїм працівникам виплату заробітної плати, а відтак і зберегти цінні кадри, які знадобляться для відновлення держави.

Теги: #БПД #ПравоваДопомога #legalaid,безоплатна правова допомога,юридична консультація

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео