Всеукраїнська профспілка юристів

Марія ІЩЕНКО: Під час війни більше 50 тисяч жителів Черкащини отримали можливість користуватись коштами на заблокованих рахунках

Марія ІЩЕНКО: Під час війни більше 50 тисяч жителів Черкащини отримали можливість користуватись коштами на заблокованих рахунках
318757 ПЕРЕГЛЯДІВ

З 12 квітня 2022 року державні виконавці отримали можливість повноцінно працювати з Автоматизованою системи виконавчого провадження, а це означає відновлення вчинення виконавчих дій та перерахування коштів стягувачам. Від початку війни ДП «Національні інформаційні системи» тимчасово призупинило роботу Єдиних та Державних реєстрів Міністерства юстиції України, зокрема Автоматизованої системи виконавчого провадження (далі - АСВП). Таке рішення було прийняте задля захисту персональних даних громадян і відомостей, що містяться в реєстрі та з метою недопущення будь-яких несанкціонованих дій зі сторони держави-агресора.

*АСВП – комп’ютерна програма, що забезпечує збирання, зберігання, облік, пошук, узагальнення, надання відомостей про виконавче провадження, формування Єдиного реєстру боржників та захист від несанкціонованого доступу створення та забезпечення функціонування яких належить до компетенції Міністерства юстиції України.

Відтак, із початком бойових дій доступ до АСВП надавався лише в режимі перегляду відомостей про виконавчі провадження без можливості вчинення виконавчих дій, таких як:

- перевірка майнового стану боржника

- отримання інформації про рахунки боржника у банках

- накладення/зняття виконавцем арешту на/з майна та коштів шляхом винесення відповідних постанов тощо.

Наразі відновлення «виходу у цифру» — це скорочення витрат часу, можливість оптимізувати систему, відсутність прив’язки до паперового документообігу.

Низка заходів, пов’язаних з запровадженням правового режиму воєнного стану на території України, припала й на сферу виконавчого провадження. Так, Міністерством юстиції України були направлені листи до відповідних органів та  невідкладно запроваджено тимчасові (до припинення чи скасування воєнного стану) заходи у сфері виконавчого провадження, а саме:

      з метою забезпечення життєдіяльності населення в умовах воєнного стану фізичним особам дозволено здійснювати видаткові операції з рахунків, на які накладено арешт органами державної виконавчої служби, приватними виконавцями, без урахування такого арешту за умови, якщо сума стягнення за виконавчим документом щодо такої особи не перевищує 100 тис. грн (розпорядження Кабінету Міністрів України від 02.03.2022 р. №198-р.);

      з метою забезпечення захисту національних інтересів за майбутніми позовами держави Україна установлено мораторій (заборону) на виконання, у т.ч. в примусовому порядку, грошових та інших зобов’язань, кредиторами (стягувачами) за якими є російська федерація або особи, пов’язані з державою-агресором (постанова Кабінету Міністрів України від 03.03.2022 р. №187);

      з метою забезпечення розрахунків з населенням та бюджетом юридичним особам-боржникам дозволено здійснювати видаткові операції з рахунків, на кошти на яких накладено арешт органами державної виконавчої служби, приватними виконавцями, виключно на виплату заробітної плати в розмірі не більше 5 мінімальних розмірів заробітної плати в місяць на одного працівника юридичної особи-боржника, а також на сплату податків, зборів та єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування (постанова Кабінету Міністрів України від 11.03.2022 р. №212-р).

На виконанні у органах ДВС Черкащини перебуває більше 50 тисяч виконавчих проваджень по яких сума боргу не перевищує 100 тисяч гривень. Відтак, по всіх цих рахунках наразі надано можливість громадянам користуватись арештованими грошима. У разі виникнення труднощів з використанням коштів – звертайтеся на «гарячу лінію» Національного банку України банку за телефоном: 0 (800) 50 52 40.

При цьому наголошую, що не дивлячись на воєнні дії, боргові зобов’язання не припиняються та не анулюються. Вони підлягають сплаті одразу після стабілізації ситуації в Україні разом з пенею за прострочення виплати (якщо така пеня передбачена законодавством).

Окремо хочу звернути увагу на роботу виконавчої служби Черкащини. Із початку війни, відділи нашого регіону працюють у штатному режимі.

За інформацією щодо роботи конкретного відділу та інших деталей можна звернутись за телефонами. Також, швидко і зручно отримати консультацію можна за допомогою чату-помічника у Telegram   @centraljusticedvs_bot. Наші фахівці дадуть кваліфіковані відповіді на всі запитання.

Попри повномасштабну війну ми продовжуємо працювати на благо України та забезпечувати функціонування державної системи. У такий складний час кожен робить те, що  має робити. Тримаймося та віримо в нашу перемогу!

Марія ІЩЕНКО, заступник начальника Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції – начальник Управління забезпечення примусового виконання рішень у Черкаській області Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ)

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео