Всеукраїнська профспілка юристів

Процедура легалізації в Україні свідоцтва про розірвання шлюбу

Процедура легалізації в Україні свідоцтва про розірвання шлюбу
372582 ПЕРЕГЛЯДІВ
Легалізація — це процедура підтвердження дійсності оригіналів офіційних документів або засвідчення справжності підписів посадових осіб, уповноважених засвідчувати підписи на документах, а також дійсності відбитків штампів, печаток, якими скріплено документ, з метою використання його за кордоном. За загальним правилом, легалізація – це процедура приведення документів у ту форму, яка відповідає законодавству іноземної держави і визнається державними органами цієї держави.
Для легалізації свідоцтва про розірвання шлюбу зацікавленим особам необхідно звернутися в консульство України тієї країни, в якій було розірвано шлюб, де український консул поставить відповідний посвідчувальний напис на документі. У разі відсутності в країні походження документів консульської установи України, іноземні документи можуть бути легалізовані Міністерством закордонних справ України за умови їх засвідчення в міністерстві закордонних справ країни походження документів та в консульській установі цієї країни, яке представляє її інтереси в Україні. За фактом в’їзду в Україну необхідно буде зробити офіційний переклад документа (свідоцтва про розірвання шлюбу), після чого документом можна буде користуватися нарівні з документами, що видаються в Україні.
Необхідно звернути увагу на те, що в країнах, які підписали Гаазьку конвенцію, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів, від 5 жовтня 1961 року, немає необхідності проходити консульську легалізацію, а досить проставити апостиль в Міністерстві юстиції відповідної країни.
Варто також звернути увагу на те, що проставлення апостиля або проходження консульської легалізації документів взагалі не потрібно, якщо вони видані країнами, з якими Україна уклала угоди про взаємодопомогу в цивільних і кримінальних справах.

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео