Всеукраїнська профспілка юристів

На Київщині не визначилися із бюджетом. Люди без зарплат вийшли на мітинг

На Київщині не визначилися із бюджетом. Люди без зарплат вийшли на мітинг
147404 ПЕРЕГЛЯДІВ

Обласний бюджет – це гарантія того, що в регіоні будуть зарплати, закуповуватимуться необхідні речі до медичних закладів, а пільговики матимуть свою допомогу. І зазвичай бюджети приймаються досить-таки заздалегідь, щоб був час на узгодження та корективи. Але не у випадку з Київщиною. Там вже понад місяць не можуть його прийняти. А відтак цей місяць і працівники соціальної сфери сидять без заробітної плати. І їм це набридло. Люди вийшли протестувати.

В обласній раді повинні були почати розглядати можливі проєкти бюджету ще у кінці листопада 2021 року. Було подано коректний проєкт, що повністю відповідав Бюджетному кодексу. Але з якихось причин депутати постійно відкладають прийняття. Вносяться корективи, затверджуються, потім скасовуються й знову вносяться. І це спричиняє перенесення за перенесенням, остаточну сесію з прийняття так і не було поки що проведено. Днями вона повинна була відбутися, там мали затвердити хоча б базовий бюджет утримання. Але засідання знову скасували, тепер воно анонсоване аж на середину місяця – 17 лютого. І Київська обласна державна адміністрація попереджала облраду про те, до яких результатів призведе це. Але поки що ніяких позачергових сесій не планується. А депутати фактично вже можуть побачити, що люди більше так не можуть.

Люди вийшли протестувати. Чимала кількість людей у січні просто лишилася без грошей, їм не виплатили зарплати. І соціальних виплат це також торкнулося. Понад п'ятсот осіб попри неприємні погодні умови та карантинні обмеження вийшли під Київську обласну раду із вимогами. І ці вимоги не якісь специфічні. Люди всього лишень хочуть отримати ресурс, на який взагалі жити – кошти, що належать їм за законом за виконану роботу. А отже встановлення нарешті бюджету.

Жителі регіону наголошують, що вже є ті, кому немає на що харчуватися. Із сарказмом та іронією вони запитують: "А нам повітрям харчуватися?", хоча насправді в словах вже чується розпач. Соціальними мережами шириться питання, чому ж депутати отримують свої зарплати, а звичайні люди, на чиїх плечах фактично цілий сектор – ні? Чому дітям у дитячих будинках скоро просто не буде на що там жити, адже без бюджету немає коштів і на утримання їх? На що купувати найнеобхідніше тим, у кого єдині гроші зараз – це соціальні виплати? Відповіді немає. Як і прийнятого бюджету.

Мітингувальники наголошують, що бюджет повинні були прийняти ще до Нового року. Але замість цього не зрозуміло чим займалися. Частково люди навіть замислюються, а чи не проблема це власне у голові Облради – Наталії Гунько? Чому вона ніби не бачить проблеми й замість негайного скликання позачергової сесії в офіційних документах пропонує її лише 17 лютого? Жінка навіть не вийшла до людей. Напевно, побоялася.

Зарплати працівників соціального сектора ніколи не були високими. Але люди жили на ці кошти. А зараз їм взагалі їх не виплатили. Учасники мітингу відкрито говорять, що це знущання. І що якщо треба – хоч кожен день будуть виходити. Або й зовсім підуть вже під Офіс Президента.

До протестувальників все-таки вийшов Василь Володін – голова Київської обласної державної адміністрації. Він заявив, що повпливати на Гунько не може, але під час обговорення проблем на спільному засіданні фракцій він вже неодноразово закликав не відкладати прийняття бюджету. З його слів, він й сам обурений такою ситуацією, адже розуміє, що це дестабілізує настрої в регіоні. І це аж ніяк не посприяє довірі до депутатів. Їх обрав народ. Але замість того, щоб тепер стояти за нього, вони відкладають важливі рішення. Володін розуміє і підтримує людей в тому, що вони не повинні страждати через політичні ігри.

Наразі так і не зрозуміло, що буде далі. Чи зсунеться ситуація із "мертвої точки". Люди занепокоєні та обурені. Але точно відомо одне – вони явно йтимуть до останнього. Адже інакше – ніяк.

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео