Всеукраїнська профспілка юристів

Спадок про який не знала. Як успадкувати майно через 12 років.

Спадок про який не знала. Як успадкувати майно через 12 років.
304019 ПЕРЕГЛЯДІВ

           Пані Надія влітку 2020 року звернулась до бюро правової допомоги Бердянського місцевого центру із проблемою, яка сталась із її спадковим майном.

Пані Надія розповіла, що у далекому 2001 році її знайомий пан Микола на випадок своєї смерті склав заповіт на її користь, та їй про це не сказав, через п’ять років пан Микола помер і відповідно відкрилася спадщина. Дружина померлого пана Миколи, пані Анастасія у  липні 2007 року звернулась з заявою про видачу свідоцтва про право на спадщину за законом, було заведено спадкову справу, після чого державним нотаріусом Гуляйпільської державної нотаріальної контори Запорізької області у вересні 2007 року було видано свідоцтво про право на спадщину, а саме земельну ділянку. На підставі зазначеного свідоцтва пані Анастасія згодом отримала Державний акт про право власності на земельну ділянку, яку згодом віддала в оренду на підставі договору.

Пані Надія не знала про існування заповіту на її ім’я, до лютого 2019 року. Вона отримала листа від Полтавської сільської ради Гуляйпільського району, де дублікат зазначеного заповіту зберігався у архівному відділі. Звернувшись до нотаріуса вона отримала відмову у вчиненні нотаріальних дій через порушення строку,  визначеного  законодавством для прийняття спадщини який становить 6 місяців після відкриття спадщини, а на момент звернення пройшло 12 років. 

Після відмови нотаріуса пані Надія самостійно подала позовну заяву до  суду про визначення додаткового строку для подання заяви про прийняття спадщини, яку Гуляйпільський районний суд Запорізької області заочним рішенням задовольнив в повному обсязі, після чого пані Надія повторно звернулась до нотаріуса вже із наявним рішенням суду і знову отримала постанову про відмову у видачі свідоцтва про право на спадщину за заповітом після померлого. Цього разу причиною відмови стала наявність спадкоємця за законом на обов`язкову частку у спадщині у відповідності до ст. 1241 Цивільного кодексу України – непрацездатної вдови  померлого,  а саме пані Анастасії.

Після повторної відмови пані Надія спробувала подати заяву про внесення змін до свідоцтва про право на спадщину, на що також отримала письмову відповідь про відсутність згоди на зазначені зміні з боку вдови спадкодавця.

 Як розповідає начальник Гуляйпільського бюро Ольга Куторницька «Під час першої зустрічі з клієнткою, я одразу зрозуміла, що її право порушено. У червні 2020 року мною було складено та подано до суду від імені та в інтересах пані Надії позовну заяву про скасування свідоцтва про право на спадщину за законом (на земельну ділянку), визнання недійсним Державного акту про право власності на земельну ділянку та скасування державної реєстрації права приватної власності на земельну ділянку у Державному реєстрі речових прав на нерухоме майно».

Представництво інтересів пані Надії в суді здійснював адвокат Олександр Яковенко.

Під час розгляду справи він звернув увагу суду на ряд порушень з боку нотаріуса, у тому числі  на те, що заповіт на пані Надію на момент заведення спадкової справи після смерті пана Миколи вже був зареєстрований в Реєстрі, але нотаріус не перевірила це, як того вимагає Інструкція про порядок вчинення нотаріальних дій нотаріусами України. Також з невідомих підстав сільська рада надавала довідки про відсутність спадкоємців, а свою чергу, пані Надія  намагалася врегулювати спір в досудовому порядку, проте відповідачка не пішла їй на зустріч.

Враховуючи наявність у вдови померлого права на обов’язкову частку у спадщині,  спадкове майно підлягає перерозподілу між нею та пані Надією по 1/2 частині кожній відповідно.

Результатом наданої фахової правової допомоги стало задоволення в повному обсязі судом позовних вимог пані Надії і вона нарешті має змогу отримати у спадок належне їй відповідно до заповіту майно. За рішенням суду спадкове майно буде перерозподілено між нею та пані Анастасією.

Оспорюване свідоцтво про право на спадщину за законом було визнано судом таким, яке було  видано з порушенням права  пані Надії  на спадщину за заповітом на 1/2 частку майна, у зв`язку з видачою свідоцтва про право на спадщину за законом на цілу частку на ім`я пані Анастасії, тобто особи, яка мала право на спадкування за законом лише на 1/2 частку спадкового майна, а не на цілої частки.

 З рішенням Гуляйпільського районного суду Запорізької області можна ознайомитись на сайті Єдиного державного реєстру судових рішень справа № 315/863/20

Теги: безоплатна правова допомога,отримання спадщини, спадкування

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео