Всеукраїнська профспілка юристів

Жителі села на Волині бідкаються – перенесли пункт швидкої допомоги

Жителі села на Волині бідкаються – перенесли пункт швидкої допомоги
155919 ПЕРЕГЛЯДІВ

Хоча на вулиці 2022 рік, але сільські жителі й досі відчувають проблеми із доступом до медичної допомоги. А через те, що селища поступово фактично помирають, адже молодь їде з них, ця проблема відчувається ще гостріше. Кілька населених пунктів намагаються об'єднати в один район для швидкої медичної допомоги. А це своєю чергою спричиняє проблеми для жителів – вони просто не знають, куди звертатись в екстрених ситуаціях.

У селі Доросині, що на Волині, вже понад 10 років існувала станція екстреної медичної допомоги. І люди із Доросинівської ОТГ були задоволені тим, що цей пункт працював. Так, у ньому були не дуже хороші умови, але жителі села могли в будь-який момент звернутися за допомогою, і не важливо було, вдень чи вночі. Особливо це стосувалося літніх людей, кому вже далеко за 70 років. Будь-коли може статися непередбачувана ситуація, і для порятунку життя рахунок може йти на хвилини. І коли станція швидкої допомоги була у Доросині – медики могли дістатися до пацієнта за ті 20 нормативних хвилин, за які й повинні. Тепер же пункт допомоги перенесли. І відстань від нього до села стала майже 20 км.

Новий пункт екстреної медичної допомоги тепер перебуває у Копачівській громаді, в селі Кременець. Швидкій звідти добиратися до Доросинь та інших сіл ОТГ близько години. А це фактично загроза для життя і здоров'я жителів літнього віку. Амбулаторія, що все ще є у селищі, хоч і працює, але далеко не завжди. Ввечері чи вночі, на вихідних – куди звертатися людям? А якщо стався інсульт? Як з іншої ОТГ встигне доїхати карета швидкої допомоги?

Люди приходять до будівлі, де раніше й був пункт швидкої допомоги. А тих, хто прийти не може – закликають звертатися зі скаргами до Міністерства охорони здоров'я. Проте адміністрація Волинського обласного центру медичної допомоги фактично дає зрозуміти жителям Доросинь, що змін ніяких не буде.

Поясненням перенесення пункту стали умови, а точніше їх відсутність у селі. Як повідомляють там, такі умови спостерігалися ще з 2015 року. І вже неодноразово були звернення до голови сільської ради, але вони залишилися без відповіді. Микола Касянчук, власне голова села заявляє, що жодних документів щодо цього не надходило, лише водії казали про необхідність ремонту, який планувалося робити навесні.

Як кажуть в обласному центрі екстреної медичної допомоги, стан пункту в Доросинях абсолютно не відповідав санітарно-епідемічним умовам. Там пошкоджені стіни, які ще й при цьому уражені грибком. Вікна побиті та заклеєні плівкою та скотчем. Вся будівля потребує капітального ремонту. Тому медиків просто не можна було залишати у ній.

Новий же пункт швидкої допомоги обладнаний краще. Там є швидкий інтернет, який зараз необхідний медикам для ведення електронної документації, є нормальні умови та наявна гаряча вода. Окрім цього новий пункт розташований неподалік дороги, на якій часто трапляються аварії. Тому таким чином буде збільшена навантаженість пункту, яка до того була дуже невисокою. Єдине, чого немає у новому пункті – це гаражу для службового автомобіля.

Жителі Доросинь не збираються відступати. Вони хочуть і далі боротися за свій пункт, йти у вищі інстанції. Проте голова Волинського центру медичної допомоги заявляє, що навіть у разі капітального ремонту будівлі колишнього пункту екстреної допомоги у Доросинях, його не будуть повертати туди.  У соціальних мережах люди обурені цим, проте все-таки є й ті, хто задоволені переїздом.

Чим закінчиться ця ситуація? Скоріше за все – нічим. Сторони висловили свою позицію, і кожну з них можна зрозуміти. Проте судячи з усього, жителям Доросинь доведеться змиритися із таким станом речей та сподіватися на те, що ці зміни не погіршать ситуацію зі смертністю у селі.

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео