Всеукраїнська профспілка юристів

ЕЛЕМЕНТИ ГІБРИДНОЇ ВІЙНИ РОСІЇ ТА БІЛОРУСІЇ З ЄВРОПОЮ

ЕЛЕМЕНТИ ГІБРИДНОЇ ВІЙНИ РОСІЇ ТА БІЛОРУСІЇ З ЄВРОПОЮ
366366 ПЕРЕГЛЯДІВ

За повідомленням прикордонної служби Республіки Польща, ситуація на спільному з Білоруссю кордоні загострюється та набуває загрозливих масштабів.

На околицях табору в Кузниці зосереджуються групи озброєних офіцерів білоруських спецслужб. Помічені переміщення серед мігрантів.

Польські прикордонники відмічають появу спеціальної техніки для можливості телетрансляції, що вказує на очевидність регульованості цього штучного конфлікту ззовні. Вони розповіли, що деякі намети у таборі починають зникати, а іноземці отримують інструкції, обладнання та газ від білоруських служб. "Видно, що білоруська сторона готується до великої спроби форсування кордону. Наші сили готові до дій", - повідомляють прикордонники.

Згідно з даними міноборони Польщі, білоруські силовики змінили тактику на кордоні і намагаються здійснити перетин кордону завезеними біженцями, малими групами, але в різних місцях.

21 листопада було припинене намагання переправити 150 агресивних нелегалів на територію Польщі, такі намагання дедалі частіше трапляються на суміжній частині кордону двох держав. Керівництвом та координацією дій «замовних» біженців займаються білоруські та російські спецслужби.

Протягом минулої доби офіцерами прикордонної служби Польщі було попереджено 346 спроб нелегального перетину кордону з боку Білорусі. Відомо  про винесення 58 постанов про депортацію з Польщі.

Керівництво Євросоюзу звинувачує білоруського дитатора Олександра Лукашенка у гібридній атаці на європейські країни як помсті за запроваджені щодо Мінська санкції з боку ЄС.

          Прем’єр-міністр Польщі Матеуш Моравецький у неділю, 21 листопада, заявив наступне: «Ми готові будь-якої миті оплатити повернення мігрантів до їхніх країн».

За результатами дипломатичних переговорів Польщі та Іраку й інших близькосхідних країн, були досягнуті певні домовленості про повернення громадян цих країн додому. Однак білоруські силовики перешкоджають поверненню мігрантів, які перебувають на кордоні, використовуючи їх як матеріал для вирішення своїх амбітних бажань.

ЗМІ Європи відмічають, що дана ситуація найбільша за 30 років спроба дестабілізувати Європу. Ляльководами в ній виступають кремлівські куратори.

«Польща не піддасться шантажу і зробить усе, щоб захистити кордони ЄС», «Ми маємо об’єднатись, щоб захистити Європу», – сказав Моравецький.

Відповідаючи на питання про те, чи розглядає Польща повне припинення руху товарів через кордон Білорусі у відповідь на дії білоруського диктатора, Моравецький проявив високу стриманість та відданість європейським нормам, пояснивши, що у Варшаві хочуть дати йому шанс відступитися і відправити мігрантів додому. Та з огляду на розвиток подій в Польщі не виключається нова ескалація з масштабними наслідками.

"Ми з нашого боку також готові вдатися до ескалації, закриваючи нові пункти перетину кордону, перекриваючи транзит і можливості торгівлі - щоб створити економічний тиск на режим Лукашенка", - наголосив польський Прем’єр.

Коментуючи події пов’язані з зосередженням російських військ на кордоні з Україною та шантаж Молдови газом, Моравецький повідомив про серйозне занепокоєння в Євросоюзі цими подіями.

Для економічного тиску на режим Лукашенка, у Польщі допускають повне закриття кордону з Білоруссю у разі якщо не припиниться цей штучний конфлікт.

 

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео