Всеукраїнська профспілка юристів

Жителя Івано-Франківщини судитимуть за польоти літаком

Жителя Івано-Франківщини судитимуть за польоти літаком
395320 ПЕРЕГЛЯДІВ

Ще в серпні 2021 року над Івано-Франківською областю було помічено літак, що перебував у повітряному просторі регіону без попередження. Для того щоб перехопити його знадобилося навіть залучити винищувач МіГ-29.

7 серпня 2021 року над повітряним простором Івано-Франківської області було помічено літак моделі АН-2, у народі відомий як "кукурузник". Він здійснював політ до кордону та назад, а також літав над полями одразу кількох районів Івано-Франківської та інших областей. Причину цих польотів так і не було з'ясовано. Є припущення, що чоловік, який був пілотом цього літака, вирішив просто так розважитися і подивитися на область із висоти. Ще одним варіантом припущень є те, що пілот займався контрабандою якихось речовин, можливо навіть заборонених, або ж перевозив людей, які були на борту з якихось причин (контрабанда або ж біженці). Але здебільшого повідомляється що літак був порожнім, на борту був лише пілот.

Це невпізнане літальне судно було помічено військовослужбовцями збройних сил України. Майже о 7-й ранку його зміг перехопити винищувач МіГ-29, який довелося спеціальну підіймати для цього.

Повідомляється, що літак-порушник було знято з експлуатації, тобто фактично він є застарілим. Пілот здійснив виліт із злітно-посадкового майданчика "Косів", що не є зареєстрованим.  Під час свого польоту над Коломийським районом, Косівським, а також на кордоні із іншими областями, пілот абсолютно не дотримувався правил польотів і занижав висоту, літаючи над житловими будинками, автодорогами, лініями електропередачі та полями. Фактично через це він наражав на небезпеку себе та людей, створюючи небезпечну ситуацію і загрозу тяжких наслідків. Якщо б пілот втратив керування – не зрозуміло, що могло б статися.

Маршрут такого польоту не був узгоджений. В інакшому випадку йому просто б не було дозволено здійснювати польоти над житловими будинками й скоріше за все взагалі не дозволили б політ. Більше того, через неузгодженість польоту могло статися зіткнення із іншими літальними апаратами, так як у літаків є конкретні маршрути та часові рамки, в яких вони здійснюють свої польоти. Цей літак же не мав жодних дозвільних документів чи погоджувальних актів.

По причині того, що не було жодної інформації про політ, в органах обслуговування повітряного руху та того, що жодних сигналів розпізнавання чи сигналів від екіпажу, які повинні були б надаватися для зв'язку, не було, такий політ було класифіковано як порушення державного повітряного простору. Судно було зафіксовано в момент перебування на кордоні Чернівецької області та слідування в бік державного кордону. Тому пілотові інкримінують порушення правил безпеки повітряних польотів за частиною 1 статті 281 Кримінального кодексу України.

За даними служби безпеки України пілотом виявився житель Коломиї 46 років. Він не проходив жодного навчання. Без посвідчення та досвіду польотів він здійснив виліт із злітно-посадкового майданчика, який не мав допуску використання. Чоловік порушив окрім головної статті, яка йому інкримінується також ряд інших правил що регулюють діяльність літальних суден.

Наразі справу передано до суду. Обвинувачуваному повідомлено про підозру та про те, що його будуть судити у найближчий час. Чоловік визнає свою провину.

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео