Всеукраїнська профспілка юристів

Олексій Маловацький: Незалежний суд не може існувати без спеціального органу, який би опікувався його охороною і безпекою

Олексій Маловацький: Незалежний суд не може існувати без спеціального органу, який би опікувався його охороною і безпекою
300392 ПЕРЕГЛЯДІВ

На цьому 19 листопада наголосив у Вінниці виконувач обов’язків Голови Вищої ради правосуддя Олексій Маловацький під час відвідування Навчального центру Служби судової охорони.

Він також додав, що проблема охорони та забезпечення безпеки як судових установ, так й учасників судових процесів, почала розв’язуватися саме після створення Служби судової охорони. Адже на момент створення Служби у квітні 2019 року під охороною перебувало не більше ніж 30% судових установ.

Олексій Маловацький також відзначив особистий внесок Голови Служби судової охорони Валерія Бондаря у справу створення та розвитку Служби.

– Два роки тому черги охочих очолити Службу, щоб її створити з нуля й розвивати, просто не було. Відверто скажу, Валерію Бондарю вдалося зробити неможливе, – наголосив Олексій Маловацький.

Виконувач обов’язків Голови Вищої ради правосуддя звернув увагу й на низку проблем, які заважають повноцінно функціонувати як системі правосуддя, так і завершити Службі судової охорони процес взяття всіх судових установ під свою охорону. Це, насамперед, проблема недофінансування судової влади.

Вперше відвідавши Навчальний центр Служби судової охорони, голова Вінницької обласної державної адміністрації Сергій Борзов наголосив, що пишається тим, що такий сучасний навчальний заклад розташований саме на Вінниччині.

– Служба судової охорони за доволі короткий час своєї діяльності без перебільшення стала міцною стіною, за якою судді, працівники судових установ,  відвідувачі та учасники судових процесів почуваються в безпеці, – підкреслив Сергій Борзов.

А керівник Українсько-канадського проєкту Підтримки судової реформи (SJRP) Любомир Маркевич зазначив, що українська Служба судової охорони є яскравим прикладом поєднання сучасного світового досвіду функціонування структур, які опікуються безпекою правосуддя.

– Українська Служба судової охорони – унікальна. Вона поєднала в собі досвід та найкращі практики функціонування подібних структур у різних країнах світу, і ця синергія дала дуже позитивний результат, – констатував Любомир Маркевич.

Міжнародні експерти Проєкту ЄС “Право-Justice” Сільвіу Сандру та Кейс Верхаерен, які спеціально прибули в Україну на цей захід з Лівану та Нідерландів, не приховували позитивних вражень від побаченого в Навчальному центрі Служби. Як зазначив Сільвіу Сандру, українські судові охоронці вже самі можуть багато в чому навчити своїх іноземних колег.

Поділився своїми враженнями від побаченого й радник з питань безпеки Представництва НАТО в Україні Томаш Стрихаж, який зазначив, що він перебуває в “приємному шоці від побаченого”.

– Я був свідком створення і становлення багатьох різних служб і правоохоронних органів у різних країнах світу. Те, що вдалося зробити українській Службі судової охорони за трохи більш ніж два роки діяльності, викликає одночасно й подив, і захоплення, і повагу, – зазначив Томаш Стрихаж і додав, що Служба судової охорони є яскравим прикладом того, як можна за короткий час створити дієвий, сучасний, високоефективний державний орган з правоохоронними функціями.

Говорячи про Навчальний центр, Томаш Стрихаж зазначив, що цей навчальний заклад Служби відповідає всім сучасним вимогам до подібних тренінгових центрів у країнах НАТО та ЄС.

– І знову хочу із захопленням зазначити, що створити такий тренінговий центр фактично за один рік – це подвиг, – наголосив Томаш Стрихаж.

Теги: Служба судової охорони, ССО,судова охорона

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео