Всеукраїнська профспілка юристів

Наслідки пандемії для ринків праці виявилися серйознішими, ніж передбачалося

Наслідки пандемії для ринків праці виявилися серйознішими, ніж передбачалося
178727 ПЕРЕГЛЯДІВ

Відновлення світової економіки зупинилося, нерівність між розвиненими країнами і країнами, що розвиваються, зростає, пандемія COVID-19 триває – все це обертається важкими наслідками для ринків праці. Про це повідомляють із Міжнародної організації праці (МОП).

«Нинішня динаміка на ринках праці говорить про те, що відновлення застопорилося і може піти на спад, а також про наявність серйозного розриву між розвиненими країнами, що розвиваються», - підкреслив Генеральний директор МОП Гай Райдер. Основними чинниками цієї тенденції, за його словами, є нерівномірний розподіл вакцин та нерівні можливості країн щодо підтримки бізнесу.

"Обидві ці проблеми вимагають негайного вирішення", - сказав глава МОП.

За даними Міжнародної організації праці, загальний обсяг робочого часу у 2021 році буде нижчим за період до початку пандемії Covid-19 рівень на 4,3 відсотка, що еквівалентно втраті 125 мільйонів робочих місць в умовах повної зайнятості. Новий прогноз МОП суттєво відрізняється від червневого, згідно з яким ці показники становили відповідно 3,5 відсотка та 100 мільйонів.

Експерти МОП побоюються, що без конкретної фінансової та технічної підтримки ситуація на ринку праці погіршуватиметься й надалі.

У третьому кварталі 2021 року загальний обсяг робочого часу у країнах із високим рівнем доходу поступався показнику четвертого кварталу 2019 року на 3,6 відсотка. Тим часом у країнах з низьким рівнем доходу втрати склали 5,7 відсотка, а в країнах з рівнем доходу нижче за середній – 7,3 відсотка.

Що стосується ситуації у різних регіонах, то найменше потрясінь у сфері зайнятості було в Європі та Центральній Азії, де втрачено лише 2,5 відсотка обсягу робочого часу. Найбільше в період пандемії постраждали ринки праці в Африці, на Американському континенті та в арабських державах, де втрати склали відповідно 5,6, 5,4 та 6,5 відсотка.

Експерти, як і голова МОП, пов'язують ці показники частково з двома факторами: нерівномірним рівнем вакцинування населення та бюджетно-податковим стимулюванням. За підрахунками МОП, повна вакцинація кожні 14 осіб у другому кварталі 2021 року означала одне додаткове робоче місце в еквіваленті повної зайнятості на світовому ринку праці.

У Міжнародній організації праці вважають, що якби країнам з низьким рівнем доходу був забезпечений більш рівний доступ до вакцин, їм вистачило б одного кварталу, щоб наздогнати більш розвинені країни за темпами відновлення зайнятості.

Найважливішим чинником, визначальним темпи відновлення, залишається бюджетно-податкове стимулювання. Але поки що близько 86 відсотків усіх прийнятих у світі пакетів підтримки бізнесу припадають на країни з високим рівнем доходу. У МОП зазначають, що збільшення обсягу бюджетно-податкового стимулювання лише на один відсоток річного ВВП призвело б до збільшення річного обсягу робочого часу у порівнянні з останнім кварталом 2019 року в середньому на 0,3 відсотка.

Криза, пов'язана з пандемією COVID-19, позначилася на продуктивності, становищі працівників та підприємств. Згідно з прогнозами, розрив у рівнях продуктивності між розвиненими країнами, що розвиваються, зросте з 17,5:1 до 18:1 у реальному вираженні – це найвищий показник з 2005 року.

Глава Міжнародної організації праці нагадав, що у червні цього року на Міжнародній конференції праці було прийнято Глобальний заклик до дій з метою орієнтованого на людину відновлення після кризи COVID-19. Країни світу зобов'язалися забезпечити таке відновлення економіки та соціальної сфери, яке мало б інклюзивний, стабільний та стійкий характер.

 

 

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео