Всеукраїнська профспілка юристів

Біженці та мігранти на кордоні Білорусі та ЄС не повинні бути заручниками політичних розбіжностей

Біженці та мігранти на кордоні Білорусі та ЄС не повинні бути заручниками політичних розбіжностей
319286 ПЕРЕГЛЯДІВ

В Організації Об’єднаних Націй вкрай стурбовані долею біженців і мігрантів, що скупчилися в прикордонних районах між Білоруссю і країнами Європейського союзу - Латвією, Литвою і Польщею. Ці люди, як відзначили в Організації, стали заручниками політичних розбіжностей. У їх числі - потребують міжнародного захисту афганські жінки та діти.

Сьогодні в Управлінні Верховного комісара у справах біженців (УВКБ) закликали всі країни регіону вжити негайні дії з тим, щоб врятувати людей і запобігти їх подальші страждання. З такою заявою в УВКБ виступили після того, як надійшло нове повідомлення про трагічну загибель на цьому тижні ще одного з прохачів притулку. Це вже восьмий випадок смерті, зареєстрований в цьому прикордонному регіоні.

В останні місяці значно зросли потоки іноземців, що проїжджають через Білорусь в пошуках притулку в сусідніх державах-членах Європейського союзу: Литві, Латвії та Польщі.

Зараз на кордоні Білорусі з цими країнами скупчилася велика кількість біженців, мігрантів та шукачів притулку. Вони проживають там в антисанітарних умовах і часто сплять просто неба. Тим людям не вистачає води, харчових продуктів, у них обмежений доступ до медичної допомоги. В УВКБ попередили, що з наближенням зими їх положення буде стрімко погіршуватися.

«У ситуації, коли не забезпечено захисту основних прав людини, йдеться про небезпеку для життя. Неприпустимо, щоб люди вмирали, а життя інших - висіли на волоску. Вони є заручниками політичної безвиході ... », - сказав регіональний директор УВКБ в Європі Паскаль Моро. Він закликав в терміновому порядку знайти вихід з цього глухого кута, зазначивши, що серед скупчилися на кордоні людей є потребують міжнародного захисту, в тому числі 32 афганці, серед яких є жінки та діти. Вони проживають на кордоні між Польщею та Білоруссю з середини серпня і не отримують допомоги з жодною зі сторін.

В УВКБ надійшла інформація про те, що на цьому тижні 16 афганців з цієї групи зробили спробу проникнути в Польщу, але були затримані та буквально в лічені години вислані назад на територію Білорусі. Вони були позбавлені можливості подати заяву про надання притулку.

Співробітники УВКБ, всупереч неодноразовим прохання, так і не змогли домогтися дозволу на зустріч з цією групою на польській стороні. Вони кілька разів зустрілися з ними на білоруській стороні з тим, щоб доставити їм необхідну допомогу. В УВКБ підкреслили, що ця група афганців має право звернутися про надання притулку, яке вони хотіли б отримати або в Білорусі, або в Польщі. Однак, як зазначили в Управлінні, їх прохання про надання притулку була проігнорована обома сторонами, що є явним порушенням міжнародного права.

«Ми закликаємо Білорусь і Польщу, що підписали Конвенцію 1951 року про біженців, дотримуватися своїх міжнародно-правові зобов'язання і надати доступ до притулку тим, хто звертається з таким проханням на кордонах їх країн. Дії, що позбавляють доступу на територію і до притулку, порушують права людини та міжнародне право », - сказав директор європейського регіонального бюро УВКБ.

За його словами, люди повинні мати можливість здійснювати свої права там, де вони знаходяться, будь то в Білорусі, в Польщі або в інших державах ЄС. Це повинно містити право на притулок та юридичну допомогу

В УВКБ настійно закликали всі залучені країни надати гуманітарну допомогу людям, що скупчилося на їхніх кордонах, а також в терміновому порядку знайти «життєздатні рішення» в кожному окремому випадку. В Управлінні Організації Об'єднаних Націй готові підтримати всі національні установи, задіяні в цьому процесі.

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео