Всеукраїнська профспілка юристів

Купити чи подарувати? Відмінність договору купівлі-продажу нерухомого майна від договору дарування

Купити чи подарувати? Відмінність договору купівлі-продажу нерухомого майна від договору дарування
327735 ПЕРЕГЛЯДІВ

Пані Тетяна придбала квартиру, проте через декілька місяців їй стало відомо що суд визнав договір недійсним і зобов’язав її повернути квартиру попередньому власнику. З’ясувалось, що придбана квартира по документам була подарунком, повернути кошти, сплачені за житло, пані Тетяна не змогла. Якби квартира оформлювалась через договір купівлі/продажу, пані Тетяна змогла б повернути сплачені гроші, навіть якщо суд визнав би договір недійсним.

Власники майна інколи зіштовхуються з питанням, що краще -  договір дарування чи договір купівлі-продажу. Спробуємо визначити головні відмінності між договорами, щоб не стати жертвою шахраїв.

Дарування – це безоплатна передача у власність іншій стороні (обдарованому) майна. Таким дорогим дарунком може бути рухоме майно (в тому числі гроші та цінні папери) та нерухомість, відповідно до Цивільного кодексу України.

Основною умовою договору дарування є передача дарованого майна безоплатно. Договір купівлі-продажу, на відміну від  договору дарування – це оплатна передача майна у власність покупця, за визначену в договорі ціну. В обох випадках особа стане власником майна, але від виду договору залежить ступінь юридичного ризику можливої втрати придбаного майна і наслідків такої втрати, як у випадку із пані Тетяною.

Нерідко трапляються ситуації, коли під договором дарування люди приховують інші правочини. У таких випадках оскаржити договір дарування надзвичайно просто. Якщо, одна зі сторін доведе, що в дійсності сторони не мали наміру укладати договір дарування, то як свідчить судова практика, такий договір може бути визнано недійсним, з підстав укладення його під впливом помилки.

 Оскарження договору дарування, як і будь якого договору можливе з підстав передбачених Цивільним Кодексом України:

  • загальні підстави для оскарження договору дарування;
  • оскарження договору дарування вчиненого під впливом помилки;
  • оскарження договору дарування вчиненого під впливом обману;
  • оскарження договору дарування вчиненого під впливом насильства;
  • оскарження договору дарування який вчинено у результаті зловмисної домовленості представника однієї сторони з другою стороною;
  • оскарження договору дарування який вчинено під впливом тяжкої обставини;
  • форма договору дарування;
  • позовна давність для оскарження договору дарування.

Ініціаторами оскарження, як правило, є родичі дарувальника, які не отримали своєї вигоди від здійсненої угоди. У випадку визнання такого договору недійсним, ошуканому покупцю ніхто не поверне сплачених коштів.

Так, договір купівлі-продажу також може бути оскарженим, але на практиці такі випади стаються значно рідше. Крім того, навіть у випадку визнання недійсним такого договору, покупець може розраховувати на повернення сплачених коштів, хоча б тієї частини яка вказана в договорі.

Теги: безоплатна правова допомога,купівля продаж майна,дарування,договори

© 2007 Всеукраїнська профспілка юристів

Мої відео